Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Държавният дълг на САЩ нарасна с $1,3 трилиона само за 6 месеца

Снимка: Shutterstock

Държавният дълг на Съединените американски щати е нараснал с 1,3 трилиона долара само за 6 месеца, сочат данни на LearnBonds.

Какво означава това?

Държавният дълг на САЩ е нараснал с над 20 трлн. долара през последните 20 години. В началото на февруари 2020 г. публичният дълг в Америка е около 23,4 трлн. долара и се е повишил над 1,3 трлн. долара само за шест месеца, по данни на американското министерство на финансите.

Ако погледнем нарасването на дълга на Щатите за последните 10 години, който е 9,7 трилиона долара, можем да установим, че 1,3 трилиона са цели 35% от ръста. Това означава, че той расте с повече от 1/3 на 10-годишна база само за последното тримесечие.

Със световната пандемия, която се разраства неимоверно, изглежда, че държавние заеми драстично ще се увеличат през следващите няколко месеца. Работници се уволняват, бизнесът се затваря, някои за кратък малко, други завинаги.

Прогнозата за държавното заемане за 2030 г. се очаква да достигне $31.5 трилиона, което е повишение с $8 трилиона за 10 години, но като се има предвид, че много американци ще разчитат все повече на лични заеми, тази прогноза може да се окаже скромна.

Държавният дълг продължава да бъде един от най-важните политически въпроси в Щатите. Дори при всички варианти, разглеждани и от демократите, и от републиканците да се намали държавния дълг, се очаква той да се увеличи през следващото десетилетие, особено при сегашния непредсказуем икономически климат.

През март 2019 г. имаше спад на дълга от над 100 милиона долара, който продължи до края на юли 2019 г., след което драстично нарасна до февруари 2020 г. и вероятно ще продължи да расте през март и през следващите няколко месеца, докато коронавирусът продължава да се разпространява.

Почти 80% от американците имат дългове към по-широк кръг финансови институции, включително банки, компании за плащане на заеми, ипотечни кредити и лични заеми. 

САЩ обаче не е в челната тройка държави с най-висок държавен дълг. Към края на 2019 г. Япония, Судан и Гърция са нациите с най-високи нива на дълг. Бруней, Афганистан и Естония са с най-ниски. Два региона изобщо нямат дълг - Хонконг и Макао.

 

 

 

още от Финанси