нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Руската централна банка изненадващо увеличи основната си лихва

Снимка: Shutterstock

Руската централна банка повиши рязко водещата си лихва до 7,5% в опит да овладее най-високата инфлация в страната от началото на 2016 г.

Решението за увеличаване на лихвата със 75 базисни пункта доведе до поскъпване на рублата, тъй като пазарът залагаше на повишение с 50 базисни пункта, след като през септември РЦБ вдигна лихвата с 25 базисни пункта. Това е шестото повишение на основната лихва от началото на годината.

Към 17:10 часа българско време 1 долар се разменяше за 70,4476 рубли, сочат данни на Блумбърг

„Ако ситуацията се развие в съответствие с базисната прогноза, Руската централна банка остава отворена перспективата за допълнителни увеличения на основния лихвен процент при следващите заседания“, се казва в изявление на централната банка.

Централната банка ревизира и прогнозите си за инфлацията в Русия, като сега очакванията са тя да достигне между 7,4 и 7,9% през 2021 г. Предходната прогноза бе в диапазона 5,7-6,2%.

Целевата инфлация на РЦБ е 4%, като според банката към 18 октомври ръста на потребителските цени е достигнал 7,8%. Тя очаква завръщане към нива от 4 до 4,5% през 2022 г.

Следващата среща на централната банка е насрочена за 17 декември.

още по темата
още от Финанси