Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Идва ли краят на ерата на силния долар?

Снимка: Shutterstock

Ерата на силния долар върви към своя край. Променящият се глобален пейзаж и огромния бюджетен дефицит на САЩ могат да предизвикат тежък срив на щатската валута. Това смята икономистът и бивш директор на азиатското подразделение на Morgan Stanley Стивън Роуч.

„Американската икономика от доста време е засегната от макро дисбаланси, особено от ниско ниво на вътрешните спестявания и хроничен дефицит по текущата сметка. Доларът ще падне много, много рязко“, коментира Роуч пред Си Ен Би Си.

Той прогнозира поевтиняване на щатския долар с 35% спрямо водещите валути.

„Проблемите ще станат още по-големи на фона на очакваното избухването на фискалния дефицит през идните години,“ прогнозира още Роуч, който е преподавател в Университета в Йейл.

Доларовият индекс нарасна с повече от 1% през последните две седмици и остава почти без промяна от началото на годината. Спорад Роуч обаче сега не е момент за спокойствие.

„Нивата на спестяванията в САЩ най-вероятно ще навлязат по-дълбоко в отрицателната територия от когато и да е било“, коментира той, като добавя, че това не е единственият фактор за очаквания срив на долара.

„Смъртоносна комбинация“

„Същевременно с това САЩ се отдръпват от глобализацията и насочват вниманието си върху откъсването си от останалата част от света. Това е смъртоносна комбинация“, смята икономистът.

Големият въпрос е дали всичко това ще се случи постепенно или рязко.

Прогноза на Роуч е, че този процес ще  отнеме година или две, а може би и малко повече. Той обаче е сигурен, че сривът на долара е неизбежен и че това е риск, които инвеститорите не трябва да пренебрегват.

„Като цяло, това носи негативи на щатските финансови активи. Това ще доведе до по-висока инфлация, тъй като ще внасяме по-скъпи стоки от чужбина, а това влияе негативно на лихвените проценти“, коментира той.

Икономистът се опасява, че потенциалния срив на долара може да доведе до стагфлация и криза, подобна на тази от края на 70-те години, когато се наблюдава рязък скок на цените при слаб икономически растеж.

Според Роуч дори потенциална политическа промяна във Вашингтон през ноември няма да се отрази на съдбата на долара, особено докато се предприемат мерки за борба с икономически последствия от пандемията.

още от Финанси