нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Топ 20 на данъчните убежища в света

Столицата на Каймановите острови Джордж Таун

Снимка: Getty images

Към кои страни се насочват свръхбогатите, когато търсят данъчни убежища? Хората, които искат да скрият парите си в офшорни сметки, за да избягат от данъци, вземат това решение на база на два основни фактора – секретност и достъпност. В популярната култура съществува виждането, че тези изисквания се покриват най-добре от малки банки в Швейцария и острови в Карибите.

Макар че това разбиране е изградено върху реални факти, много хора не осъзнават, че водещите данъчни убежища са разпръснати по света и че в редиците им попадат и някои от най-големите икономики на планетата.

Базираната в Лондон неправителствената организация Tax Justice Network съставя Индекса за финансова секретност (Financial Secrecy Index - FSI), който класира страни и територии по цял свят на база на два фактора:

Секретност – Колко добре може банковата система на съответната юрисдикция да прикрива пари. Това включва анализ на законите за регистрация на собственост, прозрачността на юридическите лица, данъчните и финансовите регулации и нивото на сътрудничество с международните стандарти.

Мащаб на дейността – Какъв е делът на конкретната юрисдикция в глобалните трансгранични финансови услуги? Този показател се базира основно на статистиките на Международния валутен фонд за платежния баланс.

Съпоставяйки способността на дадена страна или територия да прикрива средства с относителния ѝ дял в глобалните офшорни финансови услуги, от Tax Justice Network syzdava създават класация на данъчните убежища, които имат най-голям ефект върху световната икономика.

От сайта VisualCapitalist са направили инфографика с Топ 20 на данъчните убежища по света на база на последното издание на FSI.

На първо място са Каймановите острови, като на втора и трета позиция се нареждат съответно САЩ и Швейцария. Следват Хонконг, Сингапур и Люксембург, Япония, Нидерландия, Британските Вирджински острови и Обединените арабски емирства. Топ 20 допълват Гърнзи, Обединеното кралство, Тайван, Германия, Панама, Джърси, Тайланд, Малта, Канада и Катар.

За гражданите на някои от тези страни класацията може да изглежда странно, но тук е важно да се отбележи нейната относителност. САЩ и Канада може да не са данъчни убежища за американците и канадците, но богаташи от Източна Азия и Близкия изток ги използват като такива заради правни пропуски в законите за а данъчното облагане на чуждестранни лица. По същия начин ОАЕ са се превърнали в данъчно убежище за богатите африканци.

На пръв поглед водещите данъчни убежища с разпръснати по цял свят и са драстично различни едни от други. В класацията се нареждат както икономически могъщи страни като САЩ и Япония, така и малки държави и територии като Каймановите острови, Хонконг и Люксембург.

Любопитното е в случая е, че много от тях имат връзка с Великобритания. Освен самото Обединено кралство, в Топ 20 попадат още четири британски коронни владения и задморски територии - Каймановите острови Британските Вирджински острови,  Гърнзи и Джърси.

Важно е да се отбележат и разминаванията между двете категории, като на първите места по „секретност“ всъщност се нареждат Малдивите, Ангола и Алжир, но тези страни не попадат сред водещите 20 данъчни убежища, тъй като отговарят за по-малко от 0,1% от общите офшорни финансови услуги.

още по темата
още от Финанси