нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Турция понижи за девети пореден път водещата си лихва

Снимка: Guliver/ Getty Images

Турската централна банка понижи okei водещата си лихва до 8,25 процента, предаде ДПА. Това е девето поредно понижение на лихвата от миналато лято насам.
Банката обяви, че е намалила едноседмичната си репо лихва от 8,75 на сто до 8,25 на сто. Ходът се тълкува като радикална промяна в политиката на банката от миналия юли насам, когато лихвата бе 24 процента.
Стойността на лирата отбеляза леко покачване, като се търгуваше при курс 6,78 лири за един долар след решението на централната банка за понижение на лихвата. В началото на май лирата отбеляза рекорден спад до 7,25 лири за долар на фона на безпойства на инвеститорите за невъзможност на банката да защити националната валута.
Централната банка цитира данни, сочещи възстановяване на икономическата активност, но потвърди негативното въздействие на пандемията от коронавируса върху външната търговия, туризма и вътрешното търсене, отбелязва БТА.
Турция все още е изправена пред риск от висока инфлация тази година, което според предупрежденията на анализатори ще затрудни централната банка да намалява още лихвените проценти. Въпреки че потребителската инфлация може да следва леко завишен курс в краткосрочен план заради сезонни и свързани с пандемията въздействия върху цените на храните, движени от търсенето дезинфлационни въздействия ще бъдат по-преобладаващи през втората половина на годината, посочи банката.
Инфлацията в Турция на годишна основа отбеляза лек спад до 10,94 процента през април от 11,86 процента през март

още от Финанси