Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Visa стартира програма за финансова грамотност на български ученици

В 10 училища на страната пилотно започва образователна програма за финансова грамотност на ученици от 9 до 11 клас, обяви днес водещата глобална технологична Visa, която стои зад проекта. 

Целта на програмата, която ще се реализира с подкрепата на българските банки, е да научи младите хора как да разпределят своя бюджет и да правят разумен избор относно личните си финанси. За учебната 2016-2017 г. програмата ще обхване 10 града в страната, като ще има и онлайн присъствие и активност в социалните канали, за да се постигне по-висока ангажираност и по-добро разбиране на темите, уточниха от Visa за България. През първата година часовете по финансова грамотност ще са част от кампанията „Нашите пари“, а преподаваните уроци следват специално разработени за програмата учебник и учебна тетрадка. Материалът покрива ключови финансови теми като икономика, финансови термини, лични финанси, изготвяне на бюджет, депозити, кредити, инвестиции и др.

„Съществува тясна връзка между отличните финансови познания и успеха на предприемача. Visa и българските банки ще осигурят точните умения, необходими на учениците да успеят в модерния свят“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

„Финансовата грамотност е умението да разбираш как работят парите в днешно време, познанията, които позволяват на човек да взима ефективни решения за средствата, с които разполага. Нашата кампания ще помогне на младите хора да управляват по-добре средствата си в един свят, който всеки ден става все по-дигитален“, коментира и Александър Георгиев, председател на борда на Visa в България.

Без познания по финансова грамотност за младите хора е трудно да управляват ежедневните си финанси или да разпределят бюджета си, показа представително проучване, поръчано от Visa през 2016 г. сред ученици от 9 до 12 клас. Ниското ниво на финансова грамотност сред учениците се потвърди и от недостатъчните им познания по различни практически въпроси във финансовата сфера. Все пак, в контекста на недоброто теоретично и финансово образование, по-голямата част от учениците (84%) биха желали да посещават часове по практическа финансова грамотност, показва също проучването.

Партньори в дългосрочния проект са също ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси), както и онлайн платформата за образователни видео уроци и упражнения на разнообразна тематика – Уча.се, на която ще се публикуват редица видео уроци на различни финансови теми, включени в учебника.

още от Финанси