Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Страните с най-високи дългове на глава от населението

Снимка: Shutterstock

Публичният дълг на Обединеното кралство възлиза на 2,53 трилиона британски лири, при население от 67 552 714 души, това означава, че на всеки се падат по 37,434 паунда от него, сочат данни, събрани от  Learnbonds.com. Прегледът обхваща и други държави, а сумите са преизчислени в британски лири.

В световен мащаб гражданите на Обединеното кралство се нареждат на четвърто място като дългодържатели. Япония е начело с дълг от 68 095 британски лири на глава от населението, следвани от САЩ със 53 377 британски лири. Белгия е на трето място с 38 375 паунда.

Разпределението на държавния дълг спрямо брой граждани на Обединеното кралство е с 45% по-малко от този на Япония. Населението на Япония е 126 844 000 с държавен дълг от 8,63 трилиона британски лири, вторият най-голям в света. В сравнение със САЩ, процентната разлика в дълга е 29,8%.

Щатите от своя страна имат най-високия национален дълг в световен мащаб - 17,63 трилиона британски лири с население от 330 315 500 души.

Снимка: Графика на Learnbonds

Гражданите на Обединеното кралство са на второ място в Европа по този показател.

Данните сочат, че Обединеното кралство има най-висок дълг на гражданин в Европа след Белгия, която се нарежда на трето място в световен мащаб. Процентната разлика между двете страни е 2,4% (£ 941 на човек).

Интересно е, че Гърция, която е изправена пред нарастващи кризи с държавния дълг, е с по-нисък дълг от Обединеното кралство по отношение на разпределението на публичния дълг на глава от населението. Процентната разлика между двете страни е 18,5% (£ 6,923). Гърция има население от 10 470 228 души с национален дълг от 420 милиарда британски лири.

Данните показват също, че Италия има по-ниски проценти на дълг на човек срещу Обединеното кралство. С население от 60 555 216, националният дълг на Италия е 2,17 трилиона британски лири, което означава, че на всеки италиански гражданин се падат по 35 871 британски лири от общия дълга, което поставя Италия на шеста позиция в световен мащаб.

Националният дълг на Великобритания е почти три пъти по-висок от Китай, който е 6,41 трилиона британски лири с население от 1,434,141,954 души. Дългът на двете страни на човек има процентна разлика от 88%.

Дългът на Китай намалява, след като правителството предприе мерки от 2013 г. Най-важното е, че страната изпълнява мерки за превръщането на националната валута, юана, в глобална такава. В резултат на облекчената му връзка с долара, юанът е привлекателен за много търговци на форекс.

В Европа, страни като Франция също са свидетели на по-ниско ниво на публичен дълг. С население от 65,137,025, Франция има държавен дълг от 2,15 трилиона британски лири, представляващ 33 334 паунда дълг за всеки френски гражданин. Това е процентна разлика от 11,75% в сравнение с Великобритания.

Защо дългът на Обединеното кралство може да нарасне допълнително?

Публичният дълг на Ирландия е малко по-нисък в сравнение с този на Обединеното кралство с разлика от 7805 британски лири за всеки гражданин, което представлява 20%. Държавата има държавен дълг от 187 трилиона с население от 4 818 000 души.

Като цяло повечето страни претърпяват увеличение на публичния дълг, но за Обединеното кралство случаят може да е малко по-различен.

С Brexit, бъдещите поколения може да имат по-голямо бреме към дълга спрямо бъдещето. Тази ситуация може да се влоши, като се има предвид, че финансовите експерти планират нов бавен икономически растеж в резултат на Brexit. Намаляващият брутен вътрешен продукт може да има негативен ефект върху данъчните постъпления, като същевременно се увеличат разходите като обезщетения. Има и възможност младите хора да бъдат принудени да напуснат Великобритания и в замяна на това да увеличат данъчната тежест.

още от Финанси
25
Вторник
Февруари