Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Японската централна банка запазва свръхлибералната си парична политика

Shutterstock

Bank of Japan реши да запази свръхлибералната си парична политика в опит да преодолее устойчиво ниската инфлация и да поддържа икономиката на страната на фона на напрежението между водещите световни икономики, предаде ДПА.

Японската централна банка запази оценката си за състоянието на националната икономика, която е третата по големина в света.

Японската икономика се е развивала с умерен темп, в благоприятен цикъл от приходите до оперативните разходи, въпреки че износът и производството са били засегнати от забавянето в чуждестранните икономики. Това съобщи банката след края на двудневното заседание за определяне на паричната си политика.

Японското правителство оповести вчера, че износът на страната е спаднал със 7,8 процента на годишна основа до 5,8 трилиона йени (53,8 милиарда долара) през май за шести пореден месец. Забавянето на китайската икономика продължава да подкопава японския износ, отбелязва ДПА.

Bank of Japan започна либерална парична политика през април 2013 година, за да достигне целево равнище на инфлацията от 2 процента за две години.

Потребителските цени през април обаче са нараснали с 0,9 процента спрямо същия месец на миналата година заради повишаването на цените на енергията, според правителството.

Това е 28-и пореден месец на растеж на този показател, съобщи министерство на вътрешните работи и комуникациите на Япония.

Инфлацията обаче е далеч от целевото си равнище въпреки дългогодишната либерална парична политика на банката.

Решението на Японската централна банка идва само ден, след като Фед остави основната си лихва непроменена в диапазона от 2,25 до 2,5 процента.

Фед намекна, че има готовност за действие, цитирайки "несигурността" за икономическата перспектива.

още от Финанси