нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Застраховката „Гражданска отговорност“ поевтиняла с 15%

Задължителната застраховка за автомобилистите „Гражданска отговорност“ е поевтиняла с около 15% през последната половин година. Това съобщи Милен Петков, представител на сдружението „Обединени застрахователни брокери“ по БНР. Според него повратния момент за цената на застраховката, която генерира над 40% от всички застрахователни полици у нас, е фалитът на застрахователната компания „Олимпик“ преди година и половина. От тогава до днес цената на „ „Гражданска отговорност“ се е понижила с повече от 30%.

Според Петков причината за понижението на цената е силната конкурентна среда между компаниите и опитът на шофьорите – понижаващия се брой регистрирани пътни инциденти.

Данните на Комисията за финансов надзор обаче сочат значително повишаване на разходите по застраховката. Към края на третото тримесечие на 2020 г. приходите по застраховката възлизат на 824 млн. лв., което е с 1% повече в сравнение със същия период на 2019 г. Изплатените обезщетения по застраховката обаче през първите 9 месеца на 2020 г. възлизат на 424 млн. лв., което е 8% ръст на годишна база.  

„Борбата за клиенти е чрез цената на застраховката. И не на последно място –всички застрахователи въведоха един режим за оценка на риска. Новите водачи в повечето компании са със завишение, т.е. приема се, че това са рискови водачи, които съответно плащат по-висока цена“, каза той. От друга страна след фалита на застрахователната компания „Олимпик“ през 2012 г. при застрахователите има натрупан финансов буфер заради изискването на регулатора да увеличат финансовите си резерви, което позволява постепенното поевтиняване на застраховката, добави Петков.

Освен това пазарът е изчистен от т.нар. румънски проблем. Това са автомобили регистрирани и застраховани в България, които обаче се управляваха изцяло в Румъния от румънски граждани – тъй като разходите у нас са в пъти по-ниски. Оттам идваха високи щети за застрахователите. „Застрахователните компании намериха механизъм да ограничат тези продажби“, каза Петков.

Според експертните прогнози системата „бонус-малус“ за диференциацията в цената на застраховката няма да заработи и тази година.

още от Финанси