нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо криптовалутите поевтиняват през уикенда?

Getty images

Биткойн и останалите криптовалути са известни с една отличаваща ги негативна характеристика – че са силно волатилни. Тоест, цената им рязко може да се променя в рамките не само на дни, но и на часове.

„През последните няколко години наблюдаваме ясно изразен феномен – цената на дигиталните валути традиционно се понижава по време на уикендите“, коментира пред Си Ен Би Си Стивън Макеон, асоцииран професор по финанси в Университета в Орегон и партньор в Collab+Currency, инвестиционен фонд, фокусиран в дигитални активи.

Тези значителни понижения на цената през уикенда са и сред поводите регулаторите да считат криптовалутите за крайно рисков  актив.

Ето и кои са основните причини това да се случва.

На първо място по време на уикенда традиционно се случват много по-малко сделки, казва Амин Шамс, професор по финанси в Унивеситета в Колъбъс, Охайо. „Когато общият обем на сделките е по-малък, много по-лесно може да се стигне до силни изменения в цените“, обяснява той. Освен това инвеститорите повечето случаи са склонни да продават, защото когато традиционните банки не работят те не могат да добавят средства в сметките си за търговия с крипто.

„Обикновено ставаме свидетели на повишение на цените в неделя вечерта, когато в Азия е вече понеделник сутрин и банките започват работа“, добавя Макеон.

Втората основна причина е търговията на марджин. При нея инвеститорите вземат пари назаем от борсите, за да могат да купят повече от дадена криптовалута. В случай, че цените обаче паднат под даден праг те трябва незабавно да върнат кредита. Ако инвеститорите не могат да направят това има практика борсите да продадат държания от инвеститорите актив, за да са сигурни, че ще си върнат парите. Когато банките са затворени някои от трейдърите може да нямат възможност да върнат кредита, поради което борсите автоматично затварят много повече позиции през уикендите. „Това е отново фактор, който натиска цените надолу“, коментира още Шамс.

Третата причина са пазарните манипулации, за което говорят редица изследвания. Така например през 2019 г. анализ показа, че стейбълконът (тоест криптовалута, която има фиксиран курс към долара) тетър е надул изкуствено цената на биткойн и други криптовалути по време на техния бум от 2017 г.

Всички тези причини водят до допълнителни рискове за борсово търгуваните фондове (ETF), които следват цената на биткойн и другите криптовалути. Това е така, защото за разлика от борсите за крипто, които работят нон-стоп през цялата година, то ETF може да се търгуват единствено в работно време. Тоест ако цената на биткойн падне с 20% през уикенда онези, които имат дялове в ETF няма да могат да продадат преди пазарите да отворят в понеделник. Затова се планира да бъдат въведени допълнителни регулаторни мерки за тези фондове.

 

още от Финанси