Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо младите теглят бързи кредити?

Снимка: Envato

Според последни данни, хората до 25 годишна възраст предпочитат да теглят бърз кредит, вместо да преминат дългата процедура на банките. Друга статистика показва, че кредитите, които най-често вземат, са така наречените бързи кредити и са сравнително ниски - до 3000 лв. Данните са толкова ясни, че определят без никакво съмнение следната тенденция - ако сте между 18 и 23 години и имате нужда от кредит, 75% е вероятността, че ще потърсите небанкова институция. За момента, младежите в тази възраст, които са се възползвали от банков кредит, вместо от бърз, са само 25%.

Бързите кредити са за малки суми

Точно от такива суми най-често се нуждаят младите хора. Ако разгледаме подробно възрастовата група - от 18 до 23 г. - това са или студенти или хора, тепърва навлизащи в професиите си. Третият вариант е да са безработни и да имат непостоянни доходи. В последния случай е ясно, че нямат трудов договор и ще им трябва заем, който не изисква наличието на такъв. На тях не са им нужни големи суми, защото те нямат и големи разходи - плащането на наем, семестър, битови сметки или купуването на телефон или компютър. Всичко това влиза в две-три хиляди лв.

Каква е потребителската група на младите?

В България, пълнолетие се навършва на 18 години и много от младежите още не са наясно точно как се управляват лични финанси. Това ги прави изключително неподготвени да се справят с разходите си от личен характер, битовите сметки и да им останат пари и за храна и забавления. Тази възраст се отличава и с желанието да се разрешава всеки проблем в последния момент, като почти винаги се разчита на някой родител да оправи кашата. Истината е обаче, че не всички родители могат да си позволят да покрият изненадващите разходи на детето си и кредитът остава единствена опция.

Снимка: Envato

Тук следва моментът на избор - младежите между 18 и 23 години винаги избират по-лесното. Няма „ама“, „ако“ или „обаче“ - по-лесната и по-бързата процедура винаги е с приоритет. С какво най-често се рекламират фирмите за бързи кредити? Точно така - с бързо кандидатстване и получаване на сумата до минути.

Какви са причините зад тегленето на бързи кредити?

Много би било хубаво да кажем, че повечето млади хора теглят бързи кредити за да си платят образованието, някой курс или обучение, но за съжаление, тази причина е една от последните в списъка. Сред по-често срещаните причини са: за почивка, за бал, за покриване на битови сметки и за връщане на заем към близки и приятели. Всички тези причини от дългосрочна перспектива изглеждат незначителни спрямо инвестицията в образованието, но данните не грешат.

Абитуриентският бал е основна причина при 18-19 годишните. Много често младежите идват с родителите си, които са наясно за кредита, но има и такива, които го правят по своя инициатива без реална представа как ще покрият заема. В този случай, най-често го покриват родителите, когато разберат. Сватбите и баловете никак не са малък разход, заради това не можем и да съдим хората, които не са подготвени финансово да го платят наведнъж. При всяко положение обаче, трябва да съществува реална оценка и отговорност към финансовото състояние на домакинството. Никак не е рядкост и тинейджърите да теглят заем, а след това да го покриват бабите и дядовците им, които изобщо не са казали на родителите на детето. Интересен факт е, че най-редовните платци са хората в трета възраст.

Каква е потребителската удовлетвореност след един бърз кредит за краткосрочен разход?

Неминуемо, когато има наличието на някакъв разход, хората са притеснени. Бързите кредити предлагат бързо решение на финансовия проблем без излишни документи, бюрокрация и време за изчакване. Почти всички са удовлетворени, когато има откъде да вземат пари. Неудовлетвореността идва, след като разходът е покрит и се появят още разходи. Ако предположим, че е бил взет бърз кредит за бал, много от юношите след това споделят, че ако могат да избират биха взели бърз кредит за почивка след кандидатстудентските изпити, а не за самия бал. Удовлетворението след покриване на дългосрочен разход е по-дълго. Ако младежите са изтеглили бърз кредит за да си платят семестъра, то те споделят, че не съжаляват за решението си, за разлика от тези, които са изтеглили за бал или сватба.

 

още от Финанси