Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тони Блеър призова правителствата да поемат отговорност за "духовното замърсяване"

98

Guliver / Getty images

Екстремизмът трябва да се третира като глобален проблем като изменението на климата, казва Тони Блеър на глобалния форум за образованието в Дубай тази седмица. Бившият британски премиер каза, че трябва да има международно споразумение, което да заложи учението срещу екстремизма в образователните системи по света. Блеър настоява правителствата да носят отговорност за „духовното или психическото замърсяване“, ако позволят на младите хора да се научат на „затворено виждане за света“.

По повод атаките от миналия месец срещу джамии в Нова Зеландия, в които загинаха 50 души, Блеър заяви пред международната образователна конференция, че екстремизмът трябва да бъде решен от международна гледна точка, а не от гледна точка на отделните страни. "Това, което се случва в границите на една държава, не е само проблем на тази държава", каза Блеър. 

Той призова образователните системи активно да насърчават "толерантния поглед към света". "Всички страни трябва да направят това, защото всеки има проблеми - има ислямистки екстремизъм, дясна омраза, антисемитизъм, ислямофобия." 

Оспорването на предразсъдъците трябва да започне в ранна възраст, твърди той. Когато децата са най-малки, те трябва да получат това осъзнаване на начина, по който е устроен светът, да им се помогне на мислят по начин, който е отворен към света. "Децата трябва да могат да мислят критично и да са отворени към другите".

Блеър заяви, че много образователни системи се нуждаят от "жизненоважна реформа", защото "буквално милиони деца" се обучават по тесен и консервативен начин. Един международен подход би помогнал на правителствата в тези държави, които "са изправени срещу съпротивата на консервативните елементи в тяхната система“, каза той. 

Справянето с екстремизма и насърчаването на зачитането на различни гледни точки трябва да се разглежда като "глобално задължение".

Блеър посочи, че това е "въпрос на сигурност" и призова правителствата да използват по-голям дял от разходите за борба с екстремизма, за да "инвестират в бъдещето на нашите образователни системи и нашите млади хора". Блеър подчерта, че инвестирането в образованието за предотвратяване на екстремизма трябва да бъде приоритет. 

"Трябва да се справите с идеологията на екстремизма, а не само с последиците", каза той.

По материали от ВВС

още по темата
още от Гледна точка
18
Сряда
Септември