нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Изтеглянето на САЩ от Сирия помага на "Ислямска държава"

Снимка: Guliver / Getty images

Вашингтон променя позицията си за втори път, пише френският в. "Либерасион". Две седмици след неочакваното съобщение за изтеглянето на американските войски от Сирия, Вашингтон обмисля възможността да остави войски в региона. Според американския министър на отбраната се очаква те да бъдат разположени на юг, в на петролодобивния район на Дейр аз Зур.

При изтеглянето си от Камишли американските войски, насочващи се към Мосул, бяха замервани с домати и камъни от местни жители, крещящи за "предателството на американците". Вашингтон вече заяви, че разположените недалеч от иракско-сирийската граница сили на САЩ може да я пресичат, за да извършват контратерористични операции, припомня френското издание, отбелязвайки, че въпреки липсата на контрол над територии, "Ислямска държава" запазва присъствието си и в двете страни. Групировката извършва нападения и атентати в Сирия, особено в бившия си бастион Ракка. Като дестабилизира още повече региона, одобрената от президента на САЩ турска операция рискува да помогне на джихадистката организация.

Обсипвани с гнили плодове и обиди, изтеглянето на американските сили от Сирия беше много различно от престоя им на терена, където доскоро мнозина ги смятаха за свои защитници, отбелязва британският в. "Гардиън". Сега признанието, че оставените в Сирия войски на САЩ са там предимно, за да пазят петрола, вместо кюрдите и други малцинства в района, вероятно ще засили още повече чувството за предателство.

Неочакваното изтегляне на САЩ, отстъплението на кюрдите и напредването на Турция и арабските й съюзници засилват нестабилността във вече взривоопасния регион. В същото време Иран печели влияние, укрепвайки снабдителните си линии към Сирия и Ливан, които помогнаха на режима на Асад да издържи.

Високопоставен американски дипломат, пожелал анонимност, определи действията на САЩ като "капитулация", отбелязва в. "Гардиън".

Ислямска държава печели от изтеглянето на САЩ от Сирия, подчертава в. "Ню Йорк таймс". Американските сили и кюрдските им партньори от Сирийските демократични сили провеждаха в някои дни над 10 контратерористични операции. Освен това СДС тихомълком освобождаваха някои затворници от "Ислямска държава" и ги включваха в своите сили, като начин да ги държат под контрол. Всичко това приключи.

А по границата между Ирак и Сирия бойци на "Ислямска държава" водят кампания на убийства на местни селски лидери, отчасти с цел да сплашат информаторите на правителството.

Изтеглянето, наредено от Тръмп, даде на "Ислямска държава" най-голямата й победа от повече от четири години и подобри значително перспективите пред групировката, предупреждават анализатори, цитирани от в. "Ню Йорк таймс". Американски представители заявиха още миналата седмица, че те вече губят способностите си да събират важна разузнавателна информация за действията на джихадистите на терен. Новината за изтеглянето на САЩ предизвикаха ликуване сред поддръжниците на Ислямска държава в социалните мрежи и криптирани чатове. Тя укрепи морала на бойците на групировката в далечни съюзнически организации като Либия и Нигерия.

А с премахването на жизненоважна сила, бореща се срещу "Ислямска държава", американското изтегляне улесни повторната поява на ядрото на джихадистката организация като терористична мрежа, или като по-конвенционално и потенциално дългосрочно бунтовническо движение в Сирия и Ирак. Въпреки, че Тръмп неведнъж е обявявал победата си над "Ислямска държава", тя остава заплаха, запазвайки си до 18 000 членове в Ирак и Сирия, включително около 3000 чужденци, допълни "Ню Йорк таймс.

 

По материали на БТА

още по темата
още от Горещи точки