Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сирийската армия е превзела военно летище „Абу Духур“

100

Guliver / Getty Images

Сирийската армия обяви, че е превзела стратегическото летище „Абу Духур“ в северозападната провинция Идлиб – повече от две години, след като го загуби от опозицията, предава AFP, цитирана от Фокус. „След серия от специални операции, частите на нашите въоръжени сили в координация със съюзните бойци успяха в своята военна операция и поеха контрол над военно летище „Абу Духур“ в провинция Идлиб“, пише в официално заявление на сирийската армия.

Междувременно от обяд се наблюдава повишена летателна активност на военното летище в Диарбекир, където е разположена 8-ма авиобаза на турските ВВС, предаде информационната агенция Ихляс хабер ажансъ (ИХА).

От 12.15 часа (турско време) непрекъснато излитат изтребители Ф-16 с пълно бойно снаряжение. По някои информации техният брой само в рамките на 20 минути е най-малко осем. Бойните самолети се насочват към сирийска територия, за да окажат въздушна подкрепа на стартиралата сухопътна операция на турската армия. 

Преди няколко дни в навечерието на турската военна операция в Сирия, степента на бойна готовност на ВВС бе повишена от „оранжева” на „червена”, т.е. пълна бойна готовност. В рамките на извършените мероприятия бе и пребазиране на бойни самолети от авиобазите в Ескишехир, Балъкесир и Мерзифон на летище Диарбекир, посочва още ИХА.

още от Горещи точки
18
Петък
Януари