Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сирийски правителствени сили навлязоха в Африн

100

Турски танкове в Сирия

Снимка: Guliver / Getty Images

Държавната телевизия в Сирия показа конвой от правителствени военни части, който навлиза в региона на Африн, за да помогнат на кюрдските сили в битката им с турската армия, предаде „Ройтерс“.  

На кадрите се виждат бойци, облечени с камуфлажни униформи, който размахват флага на Сирия от своите превозни средства, докато преминават през контролно-пропускателен пункт, носещ знака на кюрдските погранични сили.

„Една Сирия, една Сирия!“, сканираха някои от бойците.

„Дойдохме да кажем на нашите хора в Африн, че сме едно“, казва друг военен, интервюиран от държавната телевизия, защитавайки правителствената позиция, че Сирия да запази своята цялост и че всички разделения, причинени от войната, трябва да бъдат заличени.

Сирийската държавна агенция САНА обвини турските сили в обстрел срещу територията, която се намира близо до кръстовището, от което проправителствените сили са навлезли в Африн.

По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Русия е блокирала разполагането на проправителствени сили в Африн, където Анкара се опитва да унищожи кюрдските „Сили за народна самоотбрана“(YPG)

Дотук се стигна, след като в неделя официален представител на кюрдските бойци заяви, че Дамаск се е съгласил да изпрати сирийски войски в Африн, които да помогнат срещу турската офанзива.

Сирийското правителство и кюрдските сили избягваха пряк конфликт от началото на войната, но двете страни имат много различни визии за бъдещето на Сирия.

още от Горещи точки