Затвори

Турция започна военна операция в Сирия

Снимка: Guliver / Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че операцията на турската армия в района на Африн, Сирия, е започнала, съобщи ТАСС.

"Антитерористичната операция в Африн фактически започна“, предаде Анадолската информационна агенция.

Ердоган нападна остро САЩ заради подкрепата им за сирийските кюрди от „Демократичен съюз“ и отрядите на „Сила за народна самоотбрана“.  

„Вече не ни интересува кой какво говори за нас и щом обещанията, дадени пред нас, не са изпълнени, никой няма правото да се произнася“, заяви Ердоган пред регионалната конференция на управляващата партия в провинция Кютахия.

Той подчерта, че Западът е длъжен да осъзнае, че Турция е съюзник, с когото трябва да се съобразява и да сътрудничи в региона. Ердоган призова западните лидери да ревизират политиките си в Сирия и да спрат подкрепата за кюрдските терористи от ПКК

По думите му боец от кюрдските отряди в Сирия, който се е предал на турските военни на границата, е разкрил плана на ПКК, според който местното население ще бъде използвано като жив щит срещу антитерористичната операция, съобщава Анадолската агенция. За тази цел в населените места са прокопани тунели, като някои от тях водят пряко в жилищата. 

В петък турският министър на отбраната Нуретин Джаникли заяви в тв интервю, че операцията в Африн „де факто е започнала с артилерийски обстрел“. Там живеят около 1,5 млн. сирийски кюрди.

Днес началото на операцията бе потвърдено от турския Генерален щаб, съобщи ТАСС.

Операцията е наречена „Маслинова клонка“ и е започнала следобед.

Си Ен Ен Тюрк съобщи, че 8 турски изтребителя F-16 са излетели от авиобазата в Диарбекир и са нанесли удари по позиции на кюрдите от двете организации, обявени за терористични от Анкара. Унищожени са техни наблюдателни пунктове, убежища и складове според официалните изявления.

По данни на Анадолската агенция части на групировката „Сирийска свободна армия“, противник на режима, също са започнали днес настъпление в Африн.

Турската армия е прехвърлила във вторник най-малко 10 танка на границата със Сирия.

Москва и Вашингтон призоваха за сдържаност и избягване на ескалацията на конфликта.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.72502
0.579703
CNY
10
2.49404
4.00956
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18346
0.457989
RUB
100
2.5461
39.2758
USD
1
1.717
0.582411