Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Търговията между САЩ и Китай върви към двойно по-ниски нива

Снимка: Shutterstock

През последните месеци редовно ставаме свидетели на нажежаване на отношенията между САЩ и Китай. Търговската война) между двете държави и кризата, причинена от пандемията са довели до спад с над 45% при стокооборота между тях през последните 7 месеца, съобщава LearnBonds.

През март 2020 г. стойността на американската търговия на стоки с Китай възлиза на около 27,78 милиарда долара, формирана от внос на обща стойност 19,81 милиарда долара и износ от 7,97 милиарда долара. През август миналата година общата търговска стойност възлиза на 50,62 милиарда долара, като вносът е за 41,19 милиарда долара, а износът за 9,43 милиарда долара.

Между януари и март тази година общата търговска стойност на стоки е спаднала с около 32,09%. На годишна база за март миналата година (41,6 милиарда долара) и март тази година (27,78 милиарда долара) общата търговска стойност на стоки между двете страни е спаднала с 33,2%.

Спадът на търговската стойност от внос и износ между двете държави е пряко обвързан с продължаващата търговска война. И двете страни въведоха твърди тарифи за внос на стоки. Търговската война възникна, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини на Китай за участие в нелоялни търговски практики и кражба на интелектуална собственост. Освен това Вашингтон обвини Китай в насилствено придобиване на американска технология. От друга страна, Китай обвинява САЩ, че се опитват да саботират неговото издигане като глобална икономическа централа.

Цените на Вашингтон имат за цел да насърчат американците да консумират местно произведени стоки, като правят вносните стоки по-скъпи. Това обяснява защо стойността на американския внос намалява през последната година.

Дори преди пандемията, от началото на годината, търговията между Китай и САЩ бележеше сериозни признаци на влошаване. С настъпването на кризата, което доведе и до прекъсвания на веригите на доставки, намаля и търсенето на стоки - другият основен фактор след търговската война за спада във вноса и износа на стоки между двете държави.

Графика на Learnbonds

още от Горещи точки