Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Не повече от минута имали в "Нотр Дам", за да определят 12-те най-ценни предмета

763

Църковни служби се проведоха в различни храмове в Париж в почит на катедралата "Нотр Дам". Снимка: Getty Images/ Guliver. 

Продължават срутванията след големия пожар в катедралата "Нотр Дам", паралелно с работата по укрепването на структурата на сградата.

Почти целият покрив на храма е изгорял. Тоновете вода, които бяха използвани в борба с огъня, са причинили срутванията, които сега се случват на места. От този процес най-засегнат е олтарът.

Разследващите полицаи все още не могат да влязат вътре, защото не са приключили работите по укрепването на структурите. Сводовете остават крехки.

Около полунощ в понеделник, когато се запали покривът на католическия храм, пожарникарите са си дали сметка, че до 30 минути цялата сграда може да рухне. При разговор с ректора на "Нотр дам", огнеборците му казват, че могат да спасят не повече от 10 произведения на изкуството. За не повече от минута е направен списък с 12-те най-ценни предмета в катедралата, предаде bTV.

На острова, на който се намира храмът, достъпът е забранен.

Продължава дарителската кампания за събиране на средства за реставрацията на изпепеления покрив. Срещу нея възразиха "Жълтите жилетки", които призоваха парите да отидат за бедните.

Днес предстои пореден протест на движението, които не се съобразиха с призива за прекратяване на демонстрациите след пожара на катедралата.

 

още по темата
още от Горещи точки
23
Петък
Август