Затвори

Типичните грешки на начинаещия мениджър

Shutterstock

Много хора се захващат с предприемачество, защото то им позволява сами да са си шефове и да вземат всички бизнес решения – от общата фирмена стратегия и позиционирането,  до управлението на човешките ресурси. Тази работа е привлекателна на хартия, но на практика ръководенето на екип е много по-предизвикателно, отколкото желаещите да станат предприемачи осъзнават.

Цените, законите и пазарите могат да бъдат подробно описани, количествено изразени и предвидени, но не и човешките същества. По тази причина е почти невъзможно да измислите универсално успешна мениджмънт стратегия. Докато много начинаещи предприемачи са убедени, че техният бизнес ще е по-различен и че хората им ще са щастливи да работят за тях, реалността е, че повечето собственици на бизнеси са неподготвени за трудностите по пътя към успешния мениджмънт и в крайна сметка допускат груби грешки. Ето и някои от тях:

1. Създават небалансирана фирмена култура

В началото мнозина се изкушават да създадат идеалната, лишена от всякакъв стрес офис атмосфера. Бихте могли да обърнете гръб на фиксираното работно време, да разрешавате на служителите си да си вземат неограничен брой почивни дни или да се уверите, че всичките ви подчинени са първи приятели помежду си. Тези модерни подходи към работната култура са ефективни, що се отнася до мотивацията и удовлетворението от работата, но само ако бъдат балансирани с ясно формулирани правила и професионални очаквания. Не подценявайте баланса!

2. Наемат твърде прибързано

Огромен мултинационален бизнес със 100 000 работници може да си позволи лукса да назначи шепа неподходящи служители, но не и стартираща компания с 5-членен персонал. Като нов предприемач е разбираемо да се вълнувате и да искате да задвижите бизнеса си възможно най-бързо, но не бива да претупвате вземането на решения по наемането на персонал.

Първите, които вземете на борда, ще ви преведат през началните етапи от бизнес развитието ви и техните умения, подбуди и характери ще решат успеха или провала на компанията. Не бързайте, подбирайте кандидатите си внимателно и вземайте решения само при условие че сте прекарали достатъчно време в премисляне на възможностите.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68446
0.593662
CNY
10
2.50612
3.99023
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19465
0.455654
RUB
100
2.66801
37.4811
USD
1
1.68446
0.593662