Бил Гейтс: Много професии ще бъдат завзети от роботите и хората не са готови за това

Бил Гейтс: Много професии ще бъдат завзети от роботите и хората не са готови за това

Бил Гейтс: Много професии ще бъдат завзети от роботите и хората не са готови за това

На пазара на труда и в системата за работа на правителствата предстоят големи промени, за които хората не са подготвени. Това смята Бил Гейтс.

Основателят на "Майкрософт" сподели лична прогноза за развитието на професиите и индустриите в силните икономики по време на конференция, организирана във Вашингтон от Американския институт за предприемачество – изследователска неправителствена организация, която прави наблюдения над икономиките и събира на едно място хора с добри познания и идеи от частните фирми и научни институции на Америка.

Гейтс очаква през следващите 20 години много професии в Щатите да изчезнат, заменени от софтуерната автоматика или т.нар. ботове, казано на технологичен жаргон.

„Софтуерното заместване, независимо дали на шофьори или на сервитьорки или медицински сестри… се развива. Технологиите с времето ще намалят нуждата от хора за работните места, особено на такива с ниска квалификация. След 20 години търсенето на много умения ще бъде значително понижено. Не мисля, че хората още могат да поберат това в съзнанието си”, каза Гейтс, цитиран от Business Insider.

Най-богатият човек в света вярва, че данъчните разпоредби трябва да се променят, за да се окуражат компаниите да назначават служители. Той казва, че може би ще е полезно да се премахнат данъците върху доходите. Освен това Гейтс не е почитател на повишаването на минималната заплата, защото се опасява, че така ще се обезкуражат работодатели да назначават работници в много професионални категории, които са силно застрашени от автоматиацията на процесите.

В тази връзка, през януари 2014 г. списание „Икономист” проведе проучване, в което посочи кои ще са професиите, които най-вероятно в следващите 20 години ще бъдат заменени от роботи. Списъкът бе оглавен от търговци в т. нар. телемаркетинг, следвани от счетоводители и одитори, продавачи в магазини, автори на техническа информация, агенти за недвижими имоти, хора, които въвеждат текст на компютри (машинописци), механици, пилоти на товарни полети, икономисти, технолози в здравеопазването, актьори, пожарникари, редактори, химични инженери, дори духовни служители, спортни треньори, зъболекари, терапевти в забавни и развлекателни програми. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ