Любимият въпрос на интервю за работа на Питър Тийл

Любимият въпрос на интервю за работа на Питър Тийл

Любимият въпрос на интервю за работа на Питър Тийл

Питър Тийл е съосновател на PayPal. В мениджмънт средитe на САЩ той е известен с нестандартното си отношение по теми като образованието в колежи, което смята за загуба на време и пари, и 60-те години в Америка - епохата на хипитата, довела до спад в американската икономика. 

В ролята си на управляващ партньор на инвестиционната фирма Founders Fund и президент на хеджфонда Clarium Capital Тийл търси да работи с хора, които не се страхуват да казват мнението си на висок глас. Прави го чрез интервюта за работа, на които обикновено се явяват създатели на компании, търсещи финансиране, експерти, професионалисти. 

От опита си във всичките разговори с такива хора през годините и заради характера си на човек, който предизвиква дискусия като заявява ясно че не е съгласен с нещо, Тийл е определил един въпрос, който винаги задава на интерюта за работа. Той е любимият му и е по-скоро молба, която гласи: "Кажете ми нещо, което сте напълно сигурни, че е вярно, и за което почти всеки не е съгласен с вас."

През 2012 г. Тийл разказа в интервю за американското списание "Форбс" защо обича да пита това, посочва Business Insider. "Така се тества оригиналността в мисленето на човека и до някаква степен се изпитва неговия кураж да изявява мнението си. Винаги е неудобно от социална гледна точка да кажеш на интервюиращия нещо, с което той може да не е съгласен", обяснява той. "Повечето хора си мислят, че оригиналното мислене е нещо лесно, но аз смятам, че всъщност то е много трудно и когато го откриеш, трябва да го оцениш", добавя Тийл. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ