Осигуряват работа за 7500 младежи

Осигуряват работа за 7500 младежи

Осигуряват работа за 7500 младежи

Министерството на труда и социалната политика стартира кампания „Младежка заетост”, която  ще осигури работа на около 7500 безработни младежи до 29 години.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова поясни, че общо 8000 младежи в целевата група ще получат възможност да участват в краткосрочни 6-месечни стажове или обучение на работното място при работодател за период до 6 месеца.

Схемата „Младежка заетост” ще има две насоки. Едната ще обхване безработните младежи до 29 г., които имат висше или средно професионално образувание. За тях държавата осигурява средства за заплата, съобразена с минималното трудово възнаграждение за съответната професия, за период от 6 месеца. „Ако работодателят задържи участника в програмата с безсрочен трудов договор държавата ще поеме и осигуровките на работника за следващите 6 месеца”, поясни тя.

„Втората насока на „Младежка заетост” ще обхване младежите със средно образование, на които държавата ще осигури обучение на работното място до 6 месеца”, заяви Янкова. Тя допълни, че обучаваните ще получават всеки месец по 90 % от минималната работна заплата, а след успешно издържан изпит в края на обучението, работодателят може да задържи лицето за срок не по-дълъг от 3 години.

Зам.-министър Янкова уточни, че общата стойност на схемата „Младежка заетост” е 35 милиона лева. „Първоначално се осигуряват 20 млн. лева средства от националния бюджет, които на по-късен етап ще бъдат възстановени от ЕК чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020”, коментира тя.

Междувременно стана ясно, че равнището на безработицата през април е било 11,8%, което е с 0,4 процентни пункта по-малко в сравнение с март. Спрямо същия месец на миналата година, обаче безработицата се е увеличила с 0,2%, показват данни на Агенцията по заетостта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ