Затвори

Професиите, от които трудовият ни пазар има нужда

Снимка: Shutterstock

Дисбаланс между търсенето на квалифицирана работна сила и предлагането на човешки ресурси със съответната квалификация пречи на развитието на българската икономика. При това в ключови за нея сектори. 

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) посочи кои са професиите, за които има най-голямо търсене и недостиг на трудовия пазар в България. Те са следните: 

  • За бранш „Машиностроене“ - машини и системи с ЦПУ, стругар, заварчик, машинен инженер (недостиг има основно за длъжността инженер-конструктор);
  • За бранш „Електротехника и електроника“ – инженер, електротехник, техник на електронна техника и машинен оператор;
  • За бранш „Транспорт и спедиция“ - спедиция и логистика, шофьор, товарен/тежкотоварен автомобил, машинист, пилот;
  • За бранш „Медицина и услуги за красота и здраве“ – лекар, медицинска сестра, акушер, лаборант.

„В един бранш имаме над 200 професии“, посочи д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ. „С тясното съдействие на браншовите и синдикални федерации в тези четири бранша сме ранжирали 10-те най-важни професии, а от тях избрахме четирите, които са ключови за конкурентоспособността на бранша“, обясни тя.

Стремително се увеличава делът на лицата в предпенсионна и пенсионна възраст в България. Същевременно драстично намалява броят на младите хора, които избират да се развиват в тези сектори у нас.

Васил Велев, председател на УС на АИКБ, посочи, че обявените работни места средногодишно са два пъти повече от регистрираните безработни с квалификация.

„Мехатрониката дава най-голям дял от нашия износ – 19%, а над 50% от БВП се формира чрез износа, каза Велев. „Недостигът в този бранш се оценява на над 17 000 души“, допълни той. Сходна е ситуацията и в здравеопазването, където недостигът на лекари е над 5000, а на медицински сестри над 11 000.

АИКБ започна да реализира дейности по проект, озаглавен „Постигане на устойчива и качествена заетост посредством подобряване привлекателността на професии със слабо предлагане на пазара на труда в ключови за развитието на българската икономика сектори“. Проектът е финансиран от Европейския социален фонд. Продължителността му е 24 месеца, а отпуснатата безвъзмездна финансова помощ в размер на 2 324 300.00 лева.

Дейностите са насочени към повишаване на икономическата активност на заети и търсещи работа лица и подобряване достъпа до заетост за безработни лица, както и подпомагане на доброволната географска и професионална мобилност на работната сила; осигуряване на възможност за заетите, предприятията и предприемачите по-лесно да се адаптират към променящите се нужди на икономиката и пазара на труда, включително чрез развитие на знанията и уменията на заетите съобразно нужните на бизнеса квалификация и компетенции, въвеждане на нови форми на организация на труда и модернизиране на институциите на пазара на труда.

Основните дейности по изпълнение на поставените цели са общо пет и са насочени към: разработване на рейтингова система на привлекателността на професиите в ключови за българската икономика четирите пилотни сектора; мотивационни пакети за привличане на търсещите работа лица към търсени на пазара на труда професии; методики за обвързване на работната заплата с производителността на труда; въвеждане на иновативни практики за КСО и тяхното пилотно внедряване; институционализиране на постигнатите резултати чрез обучение на служители на Агенция по заетостта.

По проекта работят общо 70 експерти. Асоциирани партньори на АИКБ са МТСП, Агенция по заетостта и Националната агенция за професионално образование и обучение, 5 браншови работодателски организации – колективни членове на АИКБ и 8 синдикални федерации на работещите в пилотните сектори, които са членове на КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66922
0.599082
CNY
10
2.50928
3.98521
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23286
0.447856
RUB
100
2.74056
36.4889
USD
1
1.58894
0.62935