Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Съвет от един 61-годишен ментор: Деца, учете постоянно!

Михаил Михайлов /на снимката долу вдясно/ един от менторите в програмата за дуално образование на Нестле България. Работи в компанията от 13 години като енергетик. 61-годишният майстор и обучител на практиканти от професионални гимназии наскоро става дядо, но продължава всеки ден да отделя време и за спорт.

- Какво е да си част от най-голямата компания за храни и напитки в света?

- За мен Нестле е сигурност в служебен и личен план, място, в което непрекъснато да се уча и усъвършенствам, да усвоявам съвременни технологии и да работя с най-модерната техника, както и да работя с млад, много добре образован и ерудиран екип.

- От колко време сте ментор на учениците?

- През последните две учебни години.

- Кое е първото нещо, на което учите децата и какви съвети относно работата им давате?

- Първото нещо, на което ги уча е да обичат родината си, да уважават семейството си и фирмата, в която работят. Друго много важно нещо е да се учат непрекъснато и да се усъвършенстват професионално, а в самата работна практика: на първо място да спазват правилата за техническа безопасност, защото е важно да дойдем живи и здрави на работа, но още по-важно е да си тръгнем живи и здрави от работа, както ние така и нашите колеги.

- Какви са предизвикателствата да сте техен ментор?

- Най-голямото предизвикателство е да предам своя професионален опит на тези млади хора и да ги виждам как израстват пред очите ми не само физически, но е професионално.

- Бързо ли се адаптират учениците към работната среда?

- Откровено казано, не много бързо. Трудно градят навика да спазват трудовата дисциплина и ежедневно да работят. За щастие, вървят в правилната посока. С помощта на колегите ми от Нестле те се изграждат и развиват като личности, които все повече се вписват в работната среда.

- Какви препоръки бихте дали на учениците?

- Да изучават постоянно новите технологии и да ги прилагат чрез работа, да използват опита и знанията на по-зрелите си колеги, да попиват от тях, да уважават колегите, семейството и обществото и не на последно място - да пазят и надграждат авторитета на фирмата, в която работят. Да се грижат за здравето си и да спортуват и да не забравят, че народът е казал“ Здрав дух в здраво тяло!“. И последният ми съвет, но не и по важност е да останат да живеят и работят в България и да се развиват тук!

***

Нестле България и дуалното образование:

Нестле България има дългосрочни традиции в подкрепата и наемането на млади хора на работа и вече над 20 години развива стажантските си програми. В рамките на инициативата „Нестле се нуждае от младите хора“ в България над 400 младежи под 30-годишна възраст имаха възможността да започнат постоянна работа, стаж или практика на различни нива и в различни отдели на компанията за периода 2014-2016 г. Нестле България пое ангажимент да продължи със стажантските програми, обучения и подготовка за работа до 2020 г., като предложи възможности за работа и учене на още над 300 млади хора.

В продължение на инициативите си за подкрепа на младите хора в началото на кариерния им път, Нестле България става част от проект за дуално образование „Домино“ и през 2015 година започва реализирането му с 5 ученика от професионална гимназия в столицата. През целия курс на професионално обучение, учениците работят с посветени ментори от компанията, които ги въвеждат в работните процеси, помагат им да се адаптират и да приложат знанията си от училище в работна среда. Като част от ангажиментите си към българското общество, Нестле България ще продължава да инвестира в младите хора и да бъде техен вдъхновител в началото на професионалния им път.

още от Job Мениджър