нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тежък песимизъм сред българските работодатели за наемане на нови служители в следващите 3 месеца

Shutterstock

Рязък негативен обрат в нагласите на българските работодатели за пазара на труда в периода юли-септември регистрира публикуваното днес Обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта. Проучването, проведено по време на извънредните обстоятелства на епидемията от COVID-19, отчита, че едва 9% от работодателите в страната планират да увеличат броя на служителите, 15% предвиждат да го намалят, а цели 67% не очакват промяна в нивата на заетост. След корекция на данните според сезонните колебания отчетената нетна прогноза е -7% и е най-слабата от началото на изследването преди повече от девет години. Все пак 22% от работодателите очакват през следващите три месеца да се върнат към нивата на наемане на нови служители отпреди епидемията, като най-оптимистични са в сектор „Друго производство” (27%).

Отчетените намерения за наемане във всички пет региона са най-слабите от началото на изследването през 2011 г. Най-скромен пазар на труда се очаква в Бургас, където работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от -20%. Предвижда се умерено темпо на наемане в Русе и Варна с прогнози от -8%, докато прогнозите за Пловдив и София са съответно -4% и -2%. В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане отслабват във всички пет региона, като работодателите в Бургас отчитат рязък спад от 28 процентни пункта, докато във Варна и Пловдив е регистрирано значително намаление от съответно 19 и 13 процентни пункта. Спрямо същия период на миналата година значителен спад от съответно 26 и 20 процентни пункта е отчетен в регионите на Бургас и Варна. Перспективите за наемане в София също намаляват с 11 процентни пункта и с 10 процентни пункта в Пловдив и Русе.

НЕТНА ПРОГНОЗА НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

Q3_19

Q2_20

Q3_20

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+8%

+6%

-7%

БУРГАС

+6%

+8%

-20%

ПЛОВДИВ

+6%

+9%

-4%

РУСЕ

+2%

+1%

-8%

СОФИЯ

+9%

+1%

-2%

ВАРНА

+12%

+11%

-8%

Очаква се нивата на заетост да намалеят във всички седем индустриални сектора, включени в изследването, и отчетените перспективи за наемане отново са най-слабите от началото на изследването. Леко увеличение на броя на служителите през следващото тримесечие предвиждат работодателите в сектор „Финансови и бизнес услуги” и „Промишленост”, където нетната прогноза за заетостта от +3%. В същото време работодателите от останалите пет сектора споделят очаквания да намалят заетостта, като най-мрачни са прогнозите в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” (б.р. традиционно един от най-активните сектори в набирането на работна ръка по това време на годината) и „Други услуги” - съответно -16% и -13%. В сравнение с предишното тримесечие перспективите за наемане отслабват във всички седем индустриални сектора. Значителен спад от 18 процентни пункта е отчетен в сектор „Строителство” и „Други услуги”, докато прогнозите за секторите „Друго производство” и „Хотелиерство и ресторантьорство” намаляват със съответно 14 и 12 процентни пункта.

НЕТНА ПРОГНОЗА НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

Q3_19

Q2_20

Q3_20

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+8%

+6%

-7%

СТРОИТЕЛСТВО

+12%

+10%

-8%

ФИНАНСОВИ И БИЗНЕС УСЛУГИ

+16%

+7%

+3%

ПРОМИШЛЕНОСТ

+11%

+6%

+3%

ДРУГО ПРОИЗВОДСТВО (Минно дело; Земеделие, лов, горско стопанство и риболов; Електричество, газ и вода)

+5%

+5%

-9%

ДРУГИ УСЛУГИ (Публичен и социален сектор; Транспорт, складове и комуникации)

+8%

+5%

-13%

РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ

+3%

-4%

-16%

ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО

+5%

+8%

-2%

В допълнение работодателите от всички четири според размера си организации очакват да намалят заетостта от юли до септември. Най-слабо темпо на наемане се предвижда от работодателите от средно големите компании, които отчитат нетна прогноза за заетостта от -15%. Прогнозата за малките и големите предприятия е -6%, докато микропредприятията споделят прогноза от -5%. В сравнение с предишното тримесечие работодателите от големите предприятия отчитат остър спад от 25 процентни пункта, а прогнозата на работодателите от средно големите компании намалява с 21 процентни пункта. Прогнозите на работодателите от малките и микропредприятията намаляват със съответно 11 и 3 процентни пункта.

По отношение на другите държави по света изследването на ManpowerGroup за третото тримесечие на 2020 г. разкрива, че работодателите в 35 от всички 43 анкетирани страни предвиждат да намалят заетостта до края на септември 2020 г., като се очаква увеличение на броя на служителите в седем държави (Япония, Индия, Китай, Тайван, САЩ, Хърватия и Германия) и застинал пазар на труда в Хонконг. Работодателите в три от четирите най-големи европейски икономики прогнозират спад на заетостта през следващото тримесечие. Най-мрачни перспективи за наемане са отчетени във Великобритания, като работодателите очакват най-слабия пазар на труда от началото на изследването там през 1992 г. Във Франция работодателите също очакват най-слабото темпо на наемане от началото на изследването през 2003 г. и в частност в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”, а прогнозата за Италия е най-слабата през последните шест години отчасти заради скромните намерения за наемане на служители в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Финансови и бизнес услуги”.

Европа, Близкия изток и Африка

2Q2020 %

3Q2020 %

АВСТРИЯ

7

-3

БЕЛГИЯ

13

-5

БЪЛГАРИЯ

6

-7

ХЪРВАТИЯ

24*

2*

ЧЕХИЯ

5

-8

ФИНЛАНДИЯ

6

-6

ФРАНЦИЯ

11

-11

ГЕРМАНИЯ

12

1

ГЪРЦИЯ

24

-7

УНГАРИЯ

5

-5

ИРЛАНДИЯ

10

-11

ИЗРАЕЛ

8

-9

ИТАЛИЯ

8

-5

ХОЛАНДИЯ

12

-4

НОРВЕГИЯ

16

-7

ПОЛША

1

-6

ПОРТУГАЛИЯ

13*

-9*

РУМЪНИЯ

20

-14

СЛОВАКИЯ

6

-15

СЛОВЕНИЯ

4

-1

ИСПАНИЯ

6

-12

ШВЕЦИЯ

10

-12

ШВЕЙЦАРИЯ

2

-8

ТУРЦИЯ

10

-2

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

5

-12

ЮЖНА АФРИКА

2

-17

още от Job Мениджър