Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Учители и медицински сестри ще стават все по-търсени професии

Снимка: Shutterstock

Топ професиите по търсене на пазара на труда до 2034 ще са медицински сестри и акушерки, учители по общообразователна подготовка за среден и начален етап на образование. Това съобщи на форум в парк-хотел "Москва" доц. д-р Ралица Ганева от изследователски екип, направил средносрочни и дългосрочни прогнози за пазара на труда.

Въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ако България внедри образователните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща нужда отучители, коментира тя, цитирана от БТА. Учителят ще остане много важен на пазара на труда поне следващите 15 години, през 2024 г. в образованието се очаква да бъдат заети 204 хиляди души, от тях половината ще са над 50 години, а 80 процента ще са жени, допълни доц. Ганева.

Все по-малко ще се търсят продавачите, заради намаляването на сектор търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга - на преструктурирането на икономиката, както и сервитьори, бармани и готвачи.

Като цяло, в средносрочен план се очертава да намаляват професиите, изискващи по-ниска квалификация, докато тези със специфична квалификация ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщиха експертите.

Значително нарастване на заетите се очаква да има и в държавното управление, като водещите професии там ще са административни и приложни специалисти.

Все повече ще се задълбочават регионалните дисбаланси на пазара на труда, ще се увеличи делът и на работниците над 55 години. Очаква се към 2034 година най-нисък брой заети да има в Северна България - Видин, Монтана и Силистра.

Най-много хора със завършено висше образование ще се търсят в София-град, Пловдив и Варна, със средно и основно в София, Пловдив и Бургас.

Всеки четвърти през 2024 година ще работи в преработващата промишленост.

Влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаление на заетостта след 2020 година, като за периода от 2020 година до 2034 година спадът в заетостта ще бъде около 6 процента.

още от Job Мениджър