нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10 страни, в които "учител" е високо платена професия

Shutterstock

В много страни учителите получават ниски заплати, въпреки факта, че тази професия е много сложна и отговорна. Но и има и обратните, добри примери. В редица държави тази професия е доста добре платена.
Експертите от портала Teaching Abroad анализираха нивото на заплатите на учителите в 100 страни по света, след което преобразуваха възнагражденията в долари и ги сравниха с нивото на БВП на глава от населението в страната.
93% от учителите от страните, включени в изследването, получават по-ниски заплати от БВП на глава от населението, което означава, че дори в страни, където учителите получават високи заплати, те все още печелят по-ниски от средните възнаграждения за страната. На фона на обявената от българското правителство амбициозна програма учителските заплати да продължават ударно да растат в следващите три години, вижте 10-те държави, в които учителите получават най-високите заплати спрямо БВП на глава от населението

Финландия 
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: -8%
Средна годишна заплата на учителите: 42 607 долара 

Училищното обучение е 9-години. Децата тръгват на училище на 7-годишна възраст. Учебната година продължава 188 дни, започва през август и завършва в края на май. 
Училищата се фокусират върху безопасността и ученето на децата. В по-малките класове не се поставят оценки, а малчуганите се поощряват с бележки в словесен формат като „отлично“, „добро“, „променливо“ и „необходимо е обучение“. 
От 4-и клас нагоре, оценките на учениците варират от най-ниската 4 до най-високата 10. Поставят се и бележки за поведение: „Умение за работа в група или самостоятелно“ или „Добри нрави и стремеж да се влияе на другите да покажат своята най-добра страна. 

Мексико 
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: -8%
Средна годишна заплата на учителите: 18 922 долара

В мексиканската образователна система има задължително предучилищно, училищно и висше образование. Основното училище се посещава от деца на възраст от 6 до 12 години, като същественото тук е, че само двама учители преподават по всички предмети. За да преминат в по-горен клас, учениците полагат приемни изпити. 
Средното образование е два вида – непълно и пълно. В първия вариант обучението е задължително и в него попадат децата от 12 до 15 години. В края на 9 клас ученикът или продължава обучението си, или решава да отиде на работа. 

Нова Зеландия 
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: -7%
Средна годишна заплата на учителите: 37 586 долара

Образователната система в Нова Зеландия включва предучилищни учебни заведения, безплатно начално и средно образование, а системата за висше образование е с равен достъп за всички новозеландци. 
Училището е задължително за деца от 6 до 16 години. Всички училища предлагат образование на английски, но има и такива, при които голяма част от предметите са на маорски език. 
В страната работят 36 отворени висши образователни центъра, включително 8 университета, 21 технологични института и политехнически образователен център. 

още по темата
още от Класации