Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България влезе в топ 50 по военна мощ в света

Снимка: Мениджър нюз

България се е изкачила до 49-то място в класацията за военна мощ на сайта Global Firepower за 2019 г. Страната ни е напреднала с 11 позиции в сравнение с миналата година и с цели 18 спрямо класацията от 2017 г.

Първите места се заемат от четири от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Индия, като според сайта най-силната армия в света продължава да е тази на САЩ, следвана от Русия, Китай, Индия и Франция. Топ 10 се допълва от Япония, Южна Корея, Великобритания, Турция и Германия.

Непосредствено зад нашата страна се нареждат Сирия, Дания и Азербайджан, докато пред България застават Узбекистан, Етиопия и Колумбия.

Освен вече споменатата Турция, сред нашите съседки водеща е Гърция, която запазва миналогодишната си 28-а позиция в класацията, следвана от Румъния, която заема 40-то място. След нас са Сърбия и Северна Македония, които са съответно на 79-то и 121-во място.

В класацията място намират общо 137 държави, като тяхната военна сила се оценява на базата на 55 различни фактор, които позволяват и на по-малките, но технологично напреднали страни, да се конкурират с по-големите армии в света.

Пълната класация може да видите тук.

 

още от Класации