Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Населението на България се свива по-бързо от всяка друга нация

180

Снимка: Guliver / Getty images

Намаляването на раждаемостта е глобален проблем, който заплашва икономиките на страните по света. Застаряването на населението води до по-големи разходи за здравеопазване и пенсии, но броят на работещите и плащащи данъци непрекъснато намалява. В резултат на това тези страни са изложени на риска да се превърнат във времето в "демографски бомби", заради драстично намаляващия брой на работещи хора, пише Business Insider.

Увеличаването на работниците имигранти може донякъде да облекчи тези тенденции, но само имиграцията не може да обърне процеса на демографски срив.

Под номер 1 в тревожната класация на най-застрашените от "демографска бомба" страни, изготвена от редакторите на Business Insider е 

България

Населението на България се свива по-бързо от всяка друга нация в света. Най-бедният член на Европейския съюз може скоро да се смали до ниво, каквото е било в края на Втората световна война, предава Bloomberg. Населението у нас се очаква да достигне едва 5,4 млн. през 2050 г., което е спад от 7 млн. през миналата година, според Quartz .

Освен това в страната ни се наблюдава увеличение на емиграцията, тъй като гражданите търсят възможности за работа другаде. Раждаемостта в България е само 1,46 деца на жена. "Спадът в активното население е социална и икономическа бомба, която ще избухне, ако не предприемем адекватни мерки", заяви заместник-министърът на труда Султанка Петрова пред Bloomberg миналата година.

Друга нация, която се нарежда сред 10-те с най-бързо свиващото се население в света е Латвия.

Откакто Латвия се присъедини към Европейския съюз през 2004 г., почти 20% от населението на страната е напуснало, за да търси работа в страни като Германия и Обединеното кралство. Близо 2-милионното население, по данни от миналата година, се очаква да спадне до 1,52 млн. до 2050 г., според Quartz.

За отбелязване е, че всички 10 държави, с най-бързо свиващото се население в света, са в Източна Европа. Освен България и Латвия, в този списък са още Украйна, Хърватия, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария. При тях се очаква населението да спадне с 15% до 2050 г.

Най-ниска е раждаемостта в Сингапур - 0,83. Според икономистите обаче последиците от демографската бомба все още могат да бъдат обърнати. Доклад от 2017 г. на базираната в Сингапур United Overseas Bank показва, че през 2017 г. за пръв път в съвременната история на Сингапур процентът на хората, навършили 65 години, е равен на тези на възраст под 15 години.

Въпреки че работната сила на Сингапур застарява и делът на младите хора намалява, докладът показва, че икономическият спад на Сингапур все още може да се промени, ако правителството наеме повече работници имигранти.

още от Класации
26
Петък
Април