Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-добрите страни за баланс между работата и личния живот

124

Датската столица Копенхаген държи първата позиция в класацията. Снимка: Shutterstock

Да се преместим да живеем в нова страна обикновено означава начало на период на голяма адаптация - както към работния живот, така и към практиките на прекарване на личното време. 

Най-голямата мрежа в света за имигранти, работещи в чужбина InterNations в тази връзка състави списък от топ 10 на държавите, където се постига най-добър баланс между работата и личния живот - нещо, което за мнозина е изключително важно. Класирането е направено на базата на интервюта с около 13 000 имигранти, живеещи в 188 региона, съобщава Business Insider. 

Един от изводите му е, че хората, споделили, че са най-щастливи от съотношението работа/личен живот, не задължително работят по-малко на брой часове - качеството на живота извън работа явно означава повече за тях. 

Ето и списъка:

10. Малта. Според изследването мигриралите там служители на компании и работници са ангажирани с труд около 43,9 часа седмично, което е под средното глобално равнище от 44,3 часа. Мнозина, живеещи там, споделят, че разполагат с повече от достатъчно налични доходи да покриват финансово всичко, от което имат нужда. 

9. Оман. Време за труд: 43,5 часа седмично. И въпреки че повечето чужденци там са доволни от личното време, с което разполагат, все пак някои отчитат ниско удовлетворение във връзка с възможностите за израстване в кариерата и сигурността да имаш работа. 

8. Холандия. 42 часа. Повечето участници в допитването са особено доволни от икономическия бум в страната и трудовия пазар. Един канадец отговаря "Животът тук е лишен от излишни проблеми и много спокоен". 

7. Коста Рика. 44,3 часа. И все пак, чужденците отбелязват, че е скъпо да се живее там. 

6. Швеция. 42,3 часа. Повечето респонденти са били щастливи от кариерните си възможности, сигурността да имат работа и шансовете за труд.

5. Нова Зеландия. 42,3 часа. Хората от чужбина обичат тази страна предимно заради по-доброто качество на живот в свободното време, отколкото заради по-добарата работа. Британец описва Нова Зеландия като държава, която като цяло има лежерен и приятелски настроен начин на живот. 

4. Чехия. 44,9 часа. Това е най-дългото седмично време работа от всички държави в списъка, но въпреки това хората в нея изглежда се наслаждават особено много на качеството на живот. Австралиец споделя например: "Работодателят ми предлага много придобивки, включително повече дни отпуск и добро здравеопазване". 

3. Норвегия. 42,9 часа. Британец описва работата там като добре организирана за хората със семейства. Въпреки това, много респонденти от северната държава посочват, че наличните доходи на домакинствата им не покриват всичко, от което се нуждаят за ежедневния живот. 

2. Бахрейн. 42,9 часа. Чужденците там масово споделят, че са доволни от работата си, а също и от свободното време. "Можеш да намериш време да релаксираш след дълъг работен ден", казва мъж от Филипините, живеещ в Бахрейн. Арабската държава е включена и в класацията на InterNations с държавите с най-добри кариерни възможности и най-дружелюбните места в света. 

1. Дания. 39,7 часа - това е най-късото седмично работно време от всички държави в списъка. Чужденци от Индонезия и Португалия аплодират възможния баланс между работата и личния живот в Дания. 

По време на изследването са били очертани и местата по света, в които има най-лоши условия за постигане на баланс между работата и личния живот, с твърде много, учасно много работа. Това са Хонконг, Гърция, Италия, Кувейт и Япония. 

още от Класации
16
Събота
Февруари