Затвори

21 списъка, които си заслужава да направите

Любомир Аламанов, комуникационен експерт  

Лятото е време, когато всеки наваксва поизостаналите заради деловия ритъм любими дейности. Чете книги, гледа филми, пътува или просто почива с близките си. И понякога се опитва да планира какво да не изпусне, като прави списъци. Вместо да ви давам предложения за нещо конкретно, този път направо ще подскажа 21 области, за които си струва да подготвите подробен списък и да планирате. Разбира се, това са препоръчителни теми. А и примерите в тях отразяват само моите предпочитания. Вие си ги напълнете с вашите желани неща. Само така ще дадете истински живот на списъците си. И да не забравите, после ги изпълнявайте. И се наслаждавайте. Иначе няма смисъл.

И така, направете списъци на:

 1. 21 автора, чието творчество да видите. Първо мислех да са само 21 книги, ама ми е прекалено трудно. Пък и като прочетете поне по една книга от Тери Пратчет, Айзък Азимов, Артуро Перес-Реверте, Фредерик Бегбеде или някой друг, може би ще искате още. И още, и още. Щом е за книги, винаги препоръчвам повече. И да, може и други автори да си изберете, все пак е ваш списък.

 2. 21 филма, които да гледате. Моите включват естествено класики като Star Wars, Индиана Джоунс, Властелинът, д-р Хаус и други. Изберете си от различни жанрове и ги гледайте.

 3. 21 града, които да посетите. Няма значение дали са столици като Париж, Рим и Токио, мегаполиси като Ню Йорк и Истанбул или интересни градчета като Кеймбридж и Венеция, заслужава си да ги обиколите.

 4. 21 места в България, където да отидете. Направете си своя миниверсия на 100-те национални туристически обекта. Водопади, крепости, църкви, местности, планини, реки, музеи и много други. Родината ни е пълна с красота.

 5. 21 световни паметника, които да видите. Колизеум, Стоунхендж, Мачу Пикчу, Тадж Махал, Ангкор Ват, кулата в Пиза, Кьолнската катедрала и много други. Заслужават си. А и не знаете кога луди религиозни или други фанатици ще ги разрушат. Както направиха безумците в Палмира.

 6. 21 изпълнители, чието творчество да преслушате. Няма значение дали Григ или Гънс, дали Шуберт или Шаде, просто слушайте хубава музика. И се наслаждавайте.

 7. 21 художници, чиито картини да разгледате. Леонардо, Рембранд, Ван Гог са там и ви очакват.

 8. 21 настолни игри, които да играете. Игрите са предимно психология и опознаване на хората, с които играете. А и свидетелство за развитието на цивилизацията. Шах, табла, белот, бридж, канаста, "Не се сърди човече", шашки, направете си списък и ги играйте. Поне няколко пъти.

 9. 21 електронни игри, които да опитате. Все пак, 21-и век сме. Електронизацията е във всичко. Особено в игрите. World of Warcraft, Tetris, Doom, Pacman, Civilization, SimCity са само някои от игрите, които бележат развитието ни. Трябва поне да ги видите. А някоои от тях са и много красиви.

 10. 21 приказки, които да прочетете на близък човек. Приказките са базови произведения. Носят мъдростта на поколенията. И идват от времена, когото споделянето им е било личен акт. Прочете ги на дете, родител, роднина. Различно е, ще усетите.

 11. 21 плажа, на които да се изкъпете. Не сме Лео ди Каприо, но плажовете са прекрасни. Тайланд, Малдивите, Корал, направете списък и се опитайте да ги посетите.

 12.  21 коктейла, които да опитате. (И моля, да не е в един ден!) Независимо дали капучино с коняк или „Секс на плажа“ (както го бяха превели на едно място), трябва да се пробва. #нитоденбезмохито

 13. 21 екзотични ястия, които трябва да вкусите. Шоколадови хлебарки, замразен маймунски мозък, люти до смърт чушки и всякакви подобни ястия, които са екзотични за нас, но нормални за съответната кухня. Всеки иска да е Индиана Джоунс. Пробвайте ги. Може и да ви харесат.

 14. 21 рецепти, които да сготвите. От прословутата мусака (не разбирам каква е идеята, не я харесвам) до кьопоолу, трябва поне нещо да можете да готвите. Даже и бъркани яйца се броят.

 15. 21 вица, които да научите. Полезно е, развива паметта, а и ще сте по-приятна компания. Иначе „не стават така тия работи, момчета…“

 16. 21 съзвездия, които да се научите да разпознавате. Гледането към звездите винаги е по-добро от вторачването в краката. А и има практическа полза, ще видите.

 17. 21 стихотворения, които да наизустите. Освен, че ще размърдате онзи орган, наричан душа, може и да влязат в употреба.

 18. 21 вида цветя, които да се научите да разпознавате. Едно леко забравено изкуство. Но красиво. Ще ви зарадва.

 19. 21 добри дела, които да направите. Поне по веднъж. А като ви хареса, и по повече. После и редовно.

 20. 21 неща, които да направите преди да напуснете този свят. „Bucket list“-овете нашумяха след едноименния филм с Морган Фрийман и Джак Никълсън. Не е лоша идея. Ей така просто, да не забравите нещо.

 21. 21 списъка, които вие сами да си измислите и да си направите. Няма да ме слушате само мен, поемете съдбата си в ръце.

Лято е. Почивайте, разхождайте се, правете списъци, изпълнявайте ги. Изобщо, живейте пълноценно и се забавлявайте. Зимата идва...

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67122
0.598365
CNY
10
2.50828
3.9868
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24074
0.446281
RUB
100
2.7727
36.0659
USD
1
1.58418
0.631241