Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 признака, че се справяме добре с парите

112

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Забързани в преследване на нашите цели, ние не винаги осъзнаваме какъв дълъг път сме изминали и какво вече сме постигнали. Всяка година аз си правя равносметка за напредъка по отношение на моите лични финанси и сега ще ви поканя да го направим заедно. В тази статия ще ви представя 5 постижения, с които трябва да се гордеем, ако вече са в миналото ни. Ако все още не са, ще имаме отправна точка за следващите 12 месеца.

  1. Нямаме кредити и други задължения

Това е идеалният вариант да нямаме никакви заеми, но не е нужно да чакаме момента, когато ще изплатим и последната вноска, за да празнуваме. Дори да погасим само един потребителски кредит или кредитна карта, това е голямо постижение, достойно за уважение. Това ще ни мотивира да побързаме с изплащането и на останалите ни задължения.

Ако все още голяма част от месечните ни доходи отиват за изплащането на кредити, е добре да променим подхода си. При дългосрочни заеми, две или три допълнителни месечни вноски на година ще съкратят драстично срока и общите разходи за лихви по тях. Това е така, защото в началото голяма част от вноската е лихвено плащане.

Аргументите в полза на живота без кредити са доста, но най-важният от тях е, че ще ни остават повече свободни средства, които да инвестираме и да отиват за финансиране на нашите цели. Не трябва да пренебрегваме и психологическите ефекти от дълговете. Според изследване на Northwestern University, хората с висока кредитна задлъжнялост имат по-високо ниво на стрес и са по-податливи на депресивни състояния.

  1. Не живеем от заплата до заплата

Това е голямо постижение, дори за хора с добри доходи. Според различни проучвания от последните години у нас, около 78% от българите живеят от заплата до заплата и нямат заделени пари. Всичко това е на фона на постоянно увеличаващите се заплати в България и намаляване на безработицата. Основните причини са ясни – кредити и липса на дисциплина и месечно бюджетиране на разходите. И ако за хората с ниски доходи, това е оправдано донякъде, то за служители със заплати от 2,000 лева и нагоре, е въпрос на ментална нагласа.

Попаднеш ли веднъж в омагьосаната въртележка (по-високи доходи, които водят до по-високи разходи), излизането от нея е трудно. Като градска легенда се разказва историята как млад IT специалист си е купил папагалче за 3,000 лева с първата си заплата, но и аз съм имал подобни случаи в моята практика. Ако не се погрижим да спестим някакви пари, да ги инвестираме и да си осигурим поне още един източник на доходи, в един момент ще попаднем в трудна ситуация. Хубавото е, че все повече хора осъзнават в какво положение се намират и търсят начин, за да излязат от него.

още от Коментари
18
Понеделник
Февруари