Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 трудни за прилагане принципа на богатите

136

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Повечето от нас искат да живеят по-добре и да постигнат финансов успех. Ако сме родени в богато семейство, е сравнително лесно да го направим, но ако сме тръгнали от нулата е добре да потърсим онези фактори, които са помогнали на хората като нас да станат заможни. В интернет попадаме на материали, че богатите четат повече, не гледат телевизия, имат списъци със задачи и други, но тези прости ежедневни навици няма да ни направят като тях. Трябва ни нещо повече, нали?

В тази статия обединих изводите на Томас Стенли от неговата книга “The Millionaire Mind” (на български заглавието е „Така мислят милионерите“) с моята практика, и ще ви представя 6 малко известни (и не толкова лесни за прилагане) принципи и действия, които са помогнали на много хора да постигнат финансов успех.

1. Богатите работят повече от останалите

Този принцип не е толкова популярен сред хората в България, които искат да увеличат богатството си. В човешката ни природа е да пестим усилия и търсим лесния начин. За съжаление (или за щастие), той е неустойчив и историите на мнозинството от тото-милионерите го доказва. След като определим нашата визия за бъдещето, изберем подходящия път и стратегия, нещото, което ще ни отведе до целта е многото работа.

Знам, че у нас думата „работа“ се свързва главно с тази на трудов договор и има негативно значение сред кандидат-милионерите, но аз не познавам нито един богат човек по света и у нас, който е имал лека съдба и не е вложил огромни усилия, за да успее. Често, ние виждаме само лъскавата страна на нещата, а не десетките хиляди часове упорита работа и преодоляването на стотиците (по-големи или по-малки) провали.

2. Богатите са честни и коректни

Не бързайте да отричате този принцип само, защото познавате няколко богати хора, които не го спазват. Честността е по-важна за финансовия успех, отколкото си мислим. Повечето милионери са станали такива със създаването и изграждането на собствен бизнес и те много добре разбират, че ако не са коректни с техните клиенти, компаниите им ще фалират много бързо. Дори да може да излъжеш всички, да си честен със себе си е един от ключовите фактори за израстване и постигане на целите. Ако не може да сме в синхрон със собствените си убеждения и ценности, никой друг няма да ни има доверие и да работи или да прави бизнес с нас.

Този е един от най-трудните за спазване принципи, защото има случаи, в които е много по-лесно да не изпълним обещаното, но ако това се превърне в начин на действие, ще провали усилията ни да увеличим богатството ни.

3. Богатите са дисциплинирани

Всеки може да постигне финансов успех в България, стига да е готов да плати цената за това. Важна част от нея е стриктното спазване на начертаната стратегия, независимо дали става въпрос за спестяване на определен процент от доходите или за инвестирането в различни активи. Това важи с пълна сила на финансовите пазари. На тях много хора губят пари, не защото не разбират или са избрали грешен момент за влизане или излизане, а защото не са достатъчно дисциплинирани и се мислят за по-умни от пазара и останалите участници на него. Може би, всеки преминава през този етап, но колкото по-бързо разбере, че има успешни и доказани във времето стратегии, които ще му донесат успех, ако ги спазва, толкова по-бързо ще се увеличи неговото богатство.

4. Богатите избират внимателно половинките си

Томас Стенли казва в книгата си „Може ли да живееш вечно? Избери си грешната половинка и всеки ден ще ти се струва като цяла вечност. Намери си правилния спътник и животът ти ще бъде изпълнен с радост“. Според изследване сред 12,000 богати американци, огромната част от тях са семейни и нивото им на финансови възможности е по-високо от тези, които нямат половинка.

От личен опит, мога да кажа, че подкрепата на съпругата ми е много важна част от моя успех и тя има голяма заслуга за постигането на целите ми. Ако имаме половинка, която ни помага да се развиваме и да станем най-добрата версия на себе си, шансът да станем по-богати се увеличава драстично.

5. Богатите умеят да продават

Знам, че много хора не обичат да продават и изпитват панически страх, ако трябва да го направят. Ще ви издам една тайна – не е нужно да сме родени търговци, за да станем богати, но трябва да умеем да представяме визията и идеите си по най-добрия начин, за да убедим хората да ни последват. И тъй като повечето заможни хора са предприемачи, е нормално да могат да продават продуктите и услугите си.

Ще ви споделя и още нещо от моя личен опит – великите търговци не са само сладкодумните разказвачи от едно време, които могат да продадат и лед на ескимоси, а може да са експерти и в онлайн комуникацията. При нея не е необходимо да правим лични срещи, а може да пишем добри материали за даден продукт или да запишем видео, което много хора да гледат.

6. Богатите се оправят с числа и данни

Боравенето с числа, проценти и анализирането на данни е част от финансовата грамотност и голяма част от успешните хора притежават това умение. Те трябва бързо да преценяват коя възможност е по-изгодна от финансова гледна точка и ще им донесе по-голяма печалба. Този навик е много полезен, дори в ежедневието ни. Учудващо е колко много хора не могат да преценят кое е по-евтино да купят от различни разфасовки или продукти в магазина. Има логика, по-голямото количество да ни излиза по-изгодно, но това не винаги е така. Представете си същата ситуация, но с хиляди пъти повече продукти и различни начини на плащане, доставка и условия по тях.

Знам, че всеки има в джоба си калкулатор на телефона, но това невинаги е достатъчно, ако не знаем как да изчислим нещо. Дори само от една грешка, може да загубим много пари и да направим пътя си към богатството още по-труден.

Това бяха 6-те принципа, които богатите прилагат в живота си. Те не са много популярни и лесни, но пък работят. Може да ги добавим към арсенала ни от навици и така шансът ни да постигнем финансов успех се увеличава многократно.

още от Коментари
26
Петък
Април