Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Акциите им са скъпи

110

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Все по-често срещам хора, които ми казват, че искат да инвестират в европейски или американски акции, но сега те са прекалено скъпи и биха го направили, когато цените паднат значително. Разбирам ги, защото един от най-големите страхове на всеки начинаещ (а и не само) инвеститор е да вложи пари, когато пазарът е на върха си. В тази статия ще ви дам моите аргументи да не се отказвате да инвестирате дори при сегашните пикови нива на борсовите индекси.

Може анализаторите да грешат

Избирането на точния момент да влезем на пазара е почти толкова трудно, колкото и да изберем в кои точно акции да инвестираме нашите пари. Изказванията на различни финансови анализатори за предстоящ спад на пазара или по-голяма криза, задействат чувството ни на страх, че сега не е моментът и ще загубим, ако го направим. Затова нищо не предприемаме и държим парите си в брой с надеждата, че те да познаят и ще „напазаруваме“ евтини акции някой ден. А дали ще имаме смелостта да го направим, когато пазарът върви стремглаво надолу? Трябва да имаме много здрави нерви, за да приложим тази тактика.

По света има много пазарни анализатори, които прогнозират, че небето ще се стовари върху главите ни, ще дойде следващата глобална финансова криза (която ще е по-голяма дори от Голямата депресия и тази от 2008 година, взети заедно) и ни призовават да продаваме всички акции, които притежаваме, да си държим парите в брой и да чакаме те да станат жълти стотинки. И тъй като икономиката и финансовите пазари са циклични, все някой от тези специалисти ще познае. Лошото е, че не знаем точно кой ще е прав и кога ще се случи.

Първите прогнози за срив на пазара започнаха още през 2012 година. Когато индексът S&P500 премина границата от 2,000 пункта (2014 година) се появиха веднага коментари, че акциите в САЩ са надценени, икономиката все още не се е възстановила от кризата, и че ще последва спад. Ако бях послушал тези анализатори, щях да загубя доходност от близо 33% (около 10% на годишна база) от тогава до сега.

След това, в края на 2016 година отново се намериха хора, които твърдяха, че кризата ще дойде през 2017 година. Това не се случи, а моята доходност и на всички инвестирали в американски индекси, беше над 20% за миналата година. И през 2018 година се чуват много гласове за предстоящ спад на фондовите пазари. Ще ги послушате ли?

още от Коментари