Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борсовата паника достигна връх и пазарите вече се успокояват

100

Първата корекция на щатския пазар за последните две години вече е факт, след като индексите направиха поне 10% спад от върховете в края на януари. Инвеститорите определено се уплашиха от бързината на спада на акциите, защото бяха отвикнали да виждат разпродажби с подобен магнитуд.

За паника не може да се говори, но ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average загуби за първи път повече от 1000 точки за един ден. Така стартира търговията през миналата седмица, като обяснение за засилването на разпродажбите беше намерено в бързия край на борсово търгуваните фондове, които залагаха на намаление на динамиката на пазара.

Показателите на волатилността на търговията скочиха силно нагоре, нещо което се свързва с появата на паника на пазара. Оказа се, че краят на тези фондове, след 90% спад на стойността им за един ден, подейства леко успокояващо на инвеститорите. Те намериха обяснение за внезапното обръщане на акциите и разпродажбите намаляха.

Възстановяването на цените, обаче, не продължи дълго време и в четвъртък отново имаше натиск надолу. Причината за това се оказа заседанието на централната банка на Великобритания, на което отново беше повдигната темата за инфлацията и повишението на лихвите и което имаше резонанс дори на Уолстрийт. Търговията в края на седмицата, обаче, отново се обърна на 180 градуса.

Индексът S&P 500 слезе до равнището от 2530 пункта два пъти през миналата седмица. Липсата на V-образно възстановяване веднага след първия спад можеше да се очаква, заради силния първоначален спад от 12%.

Това е разликата с предишните периоди на слабост през последните две години, защото този път имаше много инвеститори, които бяха принудени да затварят позициите си поради липсата на средства за поддържането им.

Търговията със заемни средства мултиплицира загубата при корекцията. Инвеститорите използваха първото покачване, за да продадат част от акциите си и да си осигурят необходимия буфер. Това се случва при всеки по-силен спад на борсите и затова има по-дълго време за възстановяване на индексите. Равнището от 2500 оказва силна подкрепа на S&P 500.

още от Коментари