Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Брайън Трейси (февруари 2011)

БРАЙЪН ТРЕЙСИ е световноизвестен мотивационен лектор и автор в областта на бизнес успеха и личностното развитие. Изпълнителен директор е на консултантската компания Brian Tracy International, базирана в Калифорния. Завършил е бизнес магистратура в University of Alberta, Канада. Всяка година говори пред повече от 250 хил. души в повече от 57 държави на теми: "Успешни продажби", "Бизнес стратегии", "Лидерство" и "Професионално и личностно развитие". Консултирал е мениджмънта на над 1000 компании, сред които IBM, Ford, Hewlett-Packard. Има 49 книги, преведени на 36 езика, които се продават в повече от 52 държави, сред тях са "Как да постигаме целите си", "100-те абсолютни закона на бизнес успеха", "Изяж жабата".

Господин Трейси, успехът винаги ли е въпрос на психология? Може ли да бъде изучен като по учебник?
- Повече от двайсет и пет години уча хората на "вътрешната игра на успеха". Тя засяга ценностите на човека, вярванията, очакванията, позициите и поведението му. Всички те са свързани помежду си. Най-просто казано, на повърхността човек винаги действа по начин, който отговаря на вътрешните му убеждения. Вашето поведение винаги следва собствените ви самопреценки. Всички промени и подобрения във вашия живот и резултатите ви започват с промяна на начина, по който мислите за себе си и за околния свят. На нашите семинари споделяме прости инструменти и идеи, които успешните хора използват, за да останат позитивни и оптимистично настроени пред трудностите и нещастията. Учим хората как да развиват и да поддържат по-високи нива на самоуважение и самоувереност и как да изграждат положителна духовна нагласа, която води до по-голям успех и щастие.

- Съвременните мениджъри са бомбардирани от посланията на различни влиятелни личности и бестселъри за това какво да правят и какво да избягват. Как в този хаос от съвети може да преценят кое работи и кое не?
- Единственият тест за една идея или концепция е въпросът "Върши ли работа?". Най-добрите книги и статии са написани от мъже и жени с практически опит. Това са хора, които са постигнали реални успехи, обикновено след като са срещнали огромни затруднения и спънки. В резултат от тези предизвикателства те са си поставили ясни цели, управлявали са добре времето си, научили са основните умения за постигането на значими резултати. След което са подсилили всичко, което правят, с решителност и упоритост. Днес в света работят някои от най-добрите мислители и писатели. Важно е да се отдадете на постоянно учене и да останете отворени към нови идеи и възгледи - те ще ви помогнат да успявате в работата.

- Възможно ли е да имаме трайни постижения, без да се променяме?
- Справяме се с повече и по-бързи промени, отколкото когато и да било преди. При това скоростта на промените ще става все по-голяма. По тази причина е абсолютно важно да се приспособявате и привиквате към промяната веднага щом тя се случи. Един от големите врагове на успеха е "зоната на комфорта". Тя се появява, когато човек започне да се чувства удобно, вършейки нещата по определен начин. Когато ситуацията се промени, старите начини може и да не действат за постигане на желаните резултати. В този случай трябва да научите нови начини и да се промените възможно най-бързо.
Трябва непрекъснато да си задавате въпросите: Какво правим сега? Как действа то? Какви са целите ни? Какви са предположенията ни? Какво ще стане, ако тези предположения не са правилни? Може ли да има друг начин? Какви са начините, по които бихме могли да постигнем тази цел? Най-важното умение, необходимо за успех в бизнеса, е творческото мислене. Това е желанието и способността непрекъснато да търсим по-бързи, по-добри, по-евтини и по-удобни начини да произведем, продадем и използваме един продукт или услуга.

- Коя е най-малката и същевременно най-значима стъпка за тези, които са решили да променят начина си на мислене?
- Най-важното, което може да направите, е "да мислите на хартия". Напишете ясно, идеализирано описание точно на онзи начин, по който бихте искали да мислите, и на човека, който бихте искали да бъдете някой ден. От този момент нататък се старайте всяка дума, която казвате, да подхожда на новия човек, който искате да бъдете. Внимавайте визуалните ви образи да съответстват на новия човек. Старайте се всяко действие, което предприемате, да съответства на промяната, която желаете. Скоро ще се промените.

- Какво знаете за бизнес средата в България и за нашите компании? Какво е нужно да правим по-добре, за да успяваме повече?
- Бизнес средата в България е трудна и предизвикателна по много причини. Проблемите са общопознати и са били предмет на обсъждане години наред. Една от тайните на успеха е "да не се притеснявате за неща, върху които нямате контрол". В България има много фактори, влияещи на бизнеса, върху които имате малък или никакъв контрол. Ето защо трябва да се научите да живеете с тези външни трудности и напрежения. Ключът към успеха за деловите хора в България е да имат ясни цели и стратегии, ясни планове и тактики, след което да преследват агресивно продажбите и маркетинга на продуктите и услугите си. Това са фактори, върху които мениджърите имат пълен контрол. Превръщате се в продуктивна и успешна нация. През следващите години за хората на бизнеса ще има повече възможности, отколкото някога са съществували. Задачата на всеки мениджър е непрекъснато да учи и усъвършенства уменията си, за да може да се възползва от възможностите на бъдещето.   

 

Автор: Венцислав Савов

още от Коментари
09
Понеделник
Декември