Затвори

Добрите връзки ни правят по-здрави

Доктор Доротея Станчева е медицински управител на Медицински център "Пансанус"

Трудните за лечение случаи винаги са повод за много въпроси, чийто отговори често се забавят. Информацията е много, подходите са различни, опитът на специалистите се трупа все повече и повече. Въпреки това, когато пациентът е с неконтролируем диабет, неподдаващи се на лечение метаболитни дисбаланси – просто увеличаваме дозата, сменяме лекарството, но не променяме подхода.

Става ясно обаче, че освен състоянията на стрес, пряко влияние оказва и  емоционалният комфорт – взаимоотношенията със значимите за нас хора имат влияние върху моментното и общото състояние на организма. Учени от клиниката „Ст. Джоунс“ провеждат експеримент сред  пациентите подложени на кардиологичен стрес тест (изследване на сърдечният ритъм и честота, както  и кръвно налягане в условия на физическо натоварване).

Без да са запознати с личния живот и проблеми на пациентите си, лекарите ги помолили да донесат със себе си снимки на своите партньори, родители и деца. Поставяйки ги на табло пред изследвания, се установяват съществени промени в сърдечния ритъм и стойностите на кръвното налягане – при някои от пациентите се регистрира  ускорена сърдечна честота или множество ектрасистули. Не напрежението от работния ден, не състоянието на стрес от преследването на срокове, а именно емоционалният момент се оказва определящ при преценка на здравословното състояние на човека.

Един от показателните примери е състоянието на пациентка, подложена на същия тест на чисто случаен принцип. Състояние на тежък хормонален дисбаланс и неконтролируем диабет налагат рутинни кардиологични прегледи. Провеждайки поредния кардиологичен тест в кабинета на лекаря, телефонът й звъни и сестрата от любезност й съобщава, че я търси майка й. Противно на всички очаквания, тази информация предизвиква бърза и тежка тахикардия, а стойностите на RR достигат за кратко време високи стойности. След разговор с психолози, става ясно, че майката на тази пациентка е била деспотична фигура през целия й живот. Стилът на общуване между тях винаги имал за цел да посочи недостатъците на пациентката и силно занижавал собствената й значимост.

На тази ситуация, според психолозите, има два начина да отреагираш – драстично да възнегодуваш и да намериш сили да ограничиш контактите с този човек, макар че когато става дума за толкова близък, е трудно .Питам се колко точно ти е близък той, ако те кара да се чувстваш толкова малоценен.

Другият вариант, както се е случило с пациентката, е да преглъщаш всичко в себе си за да избегнеш, понякога необходимите конфликти, които биха ти отвоювали самоуважение.

Подтиснатият гняв, според психолозите, рефлектира върху физическото ни състояние – под формата на едни или  други заболявания.

Всички знаем колко голямо значение има това, но кой знае защо, в ежедневието го пренебрегваме и за да премине още един безконфликтен ден много хора са готови да преглътнат поредната обида.

Силно изненадващо за мен беше да попадна на проучване, на което са се посветили психолози и социолози от Харвард на тема „Кои са най важните цели в живота ни и какво ни прави щастливи и по –здрави?“

Изненада ме не темата на проучването а неговата продължителност - 75 години. На практика се проследява живота на 724 мъже, тръгнали от крайните квартали на различни градове в САЩ, повечето от тях са започнали живота си в паянтови къщи без течаща вода, не всички са имали реалната възможност да се образоват,  поне не по презумпция . От 1938 г. на всеки 2 години тези хора са попълвали въпросници за главните цели в живота им. За онова, което наистина би ги направило щастливи. Животът на тези хора се стича по различен начин, някои стават работници, други достигат до високи нива в социалната стълбица и стават лекари, адвокати, а според провеждащия проучването екип, сред тях е и един от президентите на САЩ. За някои от тях – животът е бил прекалено труден за да бъде понесен без помощта на алкохола, други са развили психически заболявания. Удивително е, че след 75 години и четири смени на екипа, организаторите на проучването твърдят, че то продължава . В него се включват и съпругите на тези толкова различни мъже и 2000 души, които са техни внуци.

Медицинските прегледи се провеждат с разрешение на интервюираните, като се тестват кръвни показатели, и се извършва периодична образна диагностика. 

В своята тийнейджърска възраст, повечето от интервюираните говорят за възможности за образование, работа и финансова обезпеченост. Сред хилядите страници се говори за богатство и

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.09.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.09.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.74192
0.574079
CNY
10
2.42951
4.11606
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18773
0.457095
RUB
100
2.49116
40.1419
USD
1
1.66326
0.601229