Затвори

Един въпрос ще ви разкрие колко сте богати

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Задавали ли си някога въпроса къде се намирате по скалата от бедност към богатство? Дали сте заможни? Дали просто „свързвате двата края“ или сте от малкото представители на новата средна класа? От тази статия ще може да разберете, като си зададете само един-единствен въпрос. Кой е той? Продължавайте да четете.

За някои от вас ситуацията изглежда ясна – ако живеете от заплата до заплата и имате кредити, то вие сте …далеч от богати. Вие сте на една крачка от финансовото бедствие. Бих се притеснявал, ако бях на ваше място. Ако следите тази рубрика, изпълнили сте съветите в нея, намалили сте дълга си, имате авариен фонд и инвестиционен план, може би, сте вече от богатите българи, но как може да знаете със сигурност дали това е така?

Как да разберем дали сме богати и колко точно?

Знам, че думи като „богат“, „състоятелен“ и „заможен“ са с отрицателно значение в България и ще се намери поне един човек, който да напише „Ти, като говориш за богатство, богат ли си? Милионер ли си?“. Въпреки подобни коментари, аз ще продължавам да налагам тези думи у нас, защото не виждам нищо лошо човек да има пари. Дори, ако се върнем стотина години назад, именно заможни българи са дали средства за построяването на училища, университети, мостове, пътища и други обществени институции и съоръжения.

След това лирично отклонение, да се върнем на темата. Ако гледаме това, което ни представят медиите за живота на богатите и известните, оставаме с чувството, че богатството е свързано с това:

  • Какво караш.

  • Какво носиш.

  • Къде живееш.

Ако помислим малко, ще осъзнаем, че лъскавата кола и големия апартамент нямат нищо общо с това дали сме богати или не. Едни познати имат апартамент за над 80,000 евро, кола за 60,000 лева и винаги носят скъпи дрехи, но общите им дългове са за над 250,000 лева. Те са богати колкото 7-годишно дете, т.е. ако си продадат вещите и си погасят задълженията, няма да им остане нищо. Те не са богати, нали?

Обзалагам се, че следващото ви предположение дали един човек е богат или не, ще е свързано с размера на заплатата, нали? Над 80% от хората у нас определят социалния статус и богатството на някого въз основа на възнаграждението му. Това също не е много вярно. Има много хора в България, които получават доста добри заплати (5,000 лева и нагоре), но ако харчат всичко, което печелят, са далеч от богатите, нали? Да, по-високите доходи могат да помогнат да станем по-заможни, но не са решаваш фактор.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6634
0.601178
CNY
10
2.49211
4.01266
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21335
0.451804
RUB
100
2.82095
35.4491
USD
1
1.59594
0.62659