нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС притиска Борис Джонсън в ъгъла на свой риск

Снимка: Guliver / Getty images

Подобно на много други крайни срокове за Брекзит, дадената от британския премиер Борис Джонсън дата 15 октомври за постигането на търговска сделка с Европейския съюз дойде и си отиде. Фактът, че двете страни решиха да продължат преговорите, макар че Лондон казва, че е единственият вариант за постигане на споразумение е промяна в позицията на Брюксел, е доказателство за това, че постигането на сделка е в интерес и на Великобритания и на ЕС, пише Тереза Рафаел за Блумбърг.

Това не означава, че подписването на споразумение е гарантирано. Подобно на преговорите по времето на премиера Тереза Мей, в резултат на които бе договорена сделка, отхвърлена няколкократно от британските депутати, опасността за ЕС идва от факта, че блокът играе ръката си твърде добре. Ако Борис Джонсън прецени, че политическата цена за приемането на европейските искания надвишава икономическата цена за тяхното отхвърляне, той може да остане без избор.

Прекратяването на преговорите и избирането на варианта „Брекзит без сделка“ ще постави Джонсън в трудна ситуация в страната. Това е причианта Джонсън умишлено да пренареди редиците на консерваторите в парламента с твърди поддръжници на Брекзит, много от които се надяват именно на този сценарии. Той също така би могъл да използва прекратяването на преговорите като оръжие за спечелване на одобрение в тежко засегнатата от пандемията Северна Англия, където правителството му губи позиции заради ограничителните мерки срещу вируса. Именно този регион осигури най-важната подкрепа за про-Брекзит лагера по време на референдума за излизането на страната от ЕС.

Освен това, оттеглянето от масата за преговори ще позволи на Джонсън да препише високата икономическа цена на Брекзит на ЕС. Дори и двете страни да постигнат споразумение, британците ще бъдат изправени пред много нови препятствия и разходи, за които не са подготвени. Ако Джонсън договори сделка, той ще трябва да поеме отговорност за тези прболеми.

Въпреки всичко това, от Даунинг стрийт 10 (резиденцията на премиера) са наясно с щетите, които Брекзит без сделка ще нанесе на икономиката. В петък Джонсън заяви, че е време за британците да се подготвят за излизане от ЕС без споразумение – думи, които могат да звучат за недотам запознатите с преговорите хора като „Ние сме дотук!‘. Вратата обаче остава отворена. Разговорите се очаква да продължат и другата седмица.

Макар че обхвата на споразумението, което може да бъде постигната сега, е доста по-тесен в сравнение с първоначално предвиденото, разликата между „Брекзит без сделка“ е като разликата между нула и едно.

На първо място са икономическите разходи, които ще бъдат натрупани върху скъпите мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса. Дан Хенсън от Bloomberg Economics изчислява, че краткосрочния шок за британската икономика ще доведе до спад от около 1,5% от годишния брутен вътрешен продукт. Голяма част от тези щети ще бъдат усетени най-силно именно в регионите, които подкрепиха Брекзит. Ако Великобритания не постигне търговско споразумение с ЕС, това би означавало въвеждане на мита за вноса на автомобили. Това ще засегне множеството заводи в Мидлендс. Настоящата ситуация определено не предразполага хората към новини от рода на: „Заради Брекзит може да изгубите работата си и ще трябва да плащате повече за вносни храни и стоки“.

Джонсън може да заеме позицията, че с прекратяването на преговорите за Брекзит той се е застъпил за малката и символична британска риболовна индустрия (0,12% от икономиката). Около 80% от рибата, уловена от британците, обаче отива за износ, като основната дестинация е ЕС.

Има и други начини, по които излизането на Великобритания от ЕС без сделка би наранило страната. Шокът от прекратяването на близо 50-годишно тясно търговско партньорство по подобен начин би създал огромна несигурност в корпоративния свят и би наранил потребителското доверие. Скромната търговска сделка поне предлага възможност за продължаване на диалога и задава тон на сътрудничество, вместо такъв на неприязън.

Колкото и контрапродуктивно да изглежда за ЕС, за блока би било по-добре да даде повод на Джонсън да каже „да“. Това не означава да бъдат загърбени исканията на френските рибари или да се приеме, че държавните субсидии за британските фирми ще бъдат безлимитни. Има място за маневриране по редица спорни точки, като надеждата за намиране на сделка все още не е мъртва. Ключовата дума обаче остава една – компромис.

ЕС има по-добра ръка, но „Брекзит без сделка“ би нанесъл щети и върху двете страни, макар и повече върху Великобритания. Ако това се случи, в даден бъдещ момент двете страни ще трябва да започнат нови преговори от нулата, а ЕС ще трябва да поеме своя от вината за това.

още по темата
още от Коментари