нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Имаме ли време за нашите лични финанси?

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Да си непрекъснато зает се е превърнало в синоним на важен и успешен. Това „нямам време“ е завзело всички аспекти от нашето ежедневие – бързаме в работата си, вкъщи, във взаимоотношенията си. Неусетно превръщаме всеки момент, в който не правим поне по няколко неща едновременно, в непродуктивен. Дори отговорът на въпроса „Как си?“ вече се е променил в последните години. Вместо „Добре съм“ или „Горе-долу“, вече отговаряме инстинктивно „Много съм зает и нямам време за нищо“.

Всичко това се отразява върху нашия живот. Все по-често ще чуваме и ще изпитваме синдром, наречен „бърнаут“ (или прегряване), а гуру-тата по продуктивност ще стават още повече. След здравето, има една важна област в живота ни, която страда от цялото това бързане – нашите лични финанси. В тази статия ще ви покажа как точно се случва това и по какъв начин да го преодолеем.

Спешните неща имат приоритет пред важните

Случвало ли ви се е да имате важна задача за деня, но вместо нея да се заемете с нещо друго, като смяна на крушката в кухнята или изхвърлянето на боклука? На мен ми се случва често. Разбира се, трябва да свършим и тези неща, но трябва ли това да стане веднага. Обикновено, не. Това непрекъснато отлагане се получава, когато няма да видим резултата от нашите действия в близко бъдеще. Като пенсионирането ни, например.

Наскоро една позната ме помоли да поговорим за нейното пенсионно планиране, като тя ми сподели предварително, че вече се е „погрижила“ за повечето неща. Дамата е на 48 години и вижда нейното оттегляне от активна работа не по-късно от 60-тата си година. Когато се видяхме и ми показа какво е направила, не бях особено изненадан. Основната ѝ стратегия за достойни старини беше, че се осигурява на висока заплата и разчита държавата да се погрижи за нея.

Споделих ѝ, че пенсионната ни система е под голям натиск и дори сега над 50% от парите за сегашните пенсионери НЕ идват от осигурените, а от бюджета. Също така, тя няма никакъв контрол върху възрастта за пенсиониране, която в момента е 61 години за жените, но през следващите години ще се увеличава. Размерът на пенсията също не гарантира безпроблемни златни години. В момента таванът е 910 лева, а от 2019 година ще стане 1,040 лева, което ще доведе до няколко пъти по-нисък стандарт от настоящия за моята позната.

Другата основна част от пенсионния ѝ план беше депозит в банка на 0.05% годишна лихва. Каза ми, че „обмисляла“ от няколко години да инвестира поне част от сумата, но все нямала време да го направи. Дори като ѝ казах, че е загубила десетки хиляди лева, тя не се стресна особено. Имаше и застраховка Живот със спестовен елемент, която не беше съобразена с нейното пенсиониране, като и не покриваше големите рискове, на които сме изложени.

Разделихме се и каза, че ще ми се обади, за да изготвим по-адекватен план, но така и не го направи. При една случайна среща само ми каза, че е много заета и ще ми звънне след като ѝ приключи настоящия проект. Мина вече над година.

Има много като нея. Ние нямаме времето да седнем и да помислим за важните неща, а просто правим спешните, като в поговорката „Твърде съм зает да режа дърва, за да си наточа брадвата“. Нека отделим поне един час на седмица за нашите лични финанси. Това ще ни донесе хиляди левове като резултат и по-добро бъдеще. А то ще дойде по-скоро, отколкото си мислим и няма да е особено розово, ако не помислим от сега за него.

още от Коментари