Затвори

Снимка: Guliver / Getty Images

Снимка: Guliver / Getty Images

Снимки: Guliver / Getty Images

Меган Маркъл изкачва стълбите на параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор в сватбената си рокля, издържана в изчистена линия, с акцент върху воала и тиарата. Роклята е на "Живанши", предадоха световните медии. Тиарата е на кралица Мери, взета назаем от кралица Елизабет Втора. 

Джордж Клуни и съпругата му - известният адвокат и правозащитник Амал Клуни. Снимка; Guliver / Getty Images

Почитатели на британското кралско семейство се стичат по улиците на Уиндзор. Снимка: Guliver / Getty Images

Снимка: Guliver / Getty Images

Как да победим акулите от Уолстрийт в тяхната игра

 Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Когато започнем да инвестираме, ние искаме нещата да стават бързо и да има доза адреналин. За да подражаваме на брокерите от филмите за Уолстрийт, ние непрекъснато купуваме и продаваме различни позиции с надеждата да направим колкото се може по-голяма печалба. На практика нещата са много по-различни. В тази статия ще ви разкажа за един достъпен за всеки от нас инструмент, който не може да бъде победен като доходност дори от най-големите акули в света на инвестициите.

Активно или пасивно управление?

Преди да ви разкажа за тази инвестиция, нека се върнем 10 години назад. През 2007 година Уорън Бъфет предизвиква всички инвестиционни корифеи да изберат кошница от взаимни и хедж фондове, които да победят пасивен индексен борсово търгуван фонд, който инвестира в S&P500 (индекс, който следи 500-те най-големи компании в САЩ). Залогът е 1 милион долара. Въпреки огромните суми, които управляват и отправеното предизвикателство, само един фонд се съгласява да участва в този облог -  Protégé Partners.

На 2 януари 2018 година са представени финалните резултати и Оракулът от Омаха печели баса. Неговият фонд е реализирал 7.1% средногодишна доходност, докато активно управляваните фондове са донесли само 2.2% доходност на година. За Уорън Бъфет спечелената сума е само прашинка от богатството му, което се равнява на близо 90 милиарда долара, но изводът от този облог е ясен – най-добрият начин, за да постигнеш добри резултати от инвестиции, е да не правиш нищо. Ако искате адреналин, скачайте с бънджи, а не рискувайте вашите пари.

Да се върнем на нашата тема. Въпреки огромното разнообразие от финансови продукти, има два основни начина за инвестиране:

Активно управление. То е свързано с активно търсене на активи, тяхната покупка и продажба, за да се постигне доходност, която е по-висока от пазарната. С тази нелека задача са се заели хиляди портфолио мениджъри, управители на хедж фондове и индивидуални участници (трейдъри), които използват техните умения, за да купят и продадат в точния момент, което ще им гарантира по-висока печалба. Често те използват сложни стратегии и технически анализ, за да предвидят движението на световните пазари. Всичко това е свързано с чести покупки и продажби на активи.

Пасивното инвестиране от друга страна, е свързано с търсенето на фундаментално добри активи, които са доказали своята устойчивост във времето. Вместо да търгуват непрекъснато, пасивните инвеститори използват предимно фундаментален анализ и прости стратегии като диверсификация, дългосрочно инвестиране, осредняване на цената, ребалансиране и други. При този тип инвестиране се търси доходност, която да е много близка до пазарната. Поради сравнително редките покупки и продажби, разходите при този тип инвестиране са сведени до минимум, както и времето за управлението им.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Изискан и просторен - лоби барът на хотела

Снимка: Guliver/ Getty Images

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.05.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.05.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66128
0.601945
CNY
10
2.60267
3.84221
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23971
0.446486
RUB
100
2.67135
37.4343
USD
1
1.66016
0.602352