Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как постигнах финансова свобода в България

Стойне Василев е сертифициран финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Не съм богат, но съм финансово свободен. Имаме със съпругата ми спестявания и инвестиции, които при сегашното ниво на разходите ще ни стигнат за поне 15 години, а при добро стечение на обстоятелствата – дори за повече.

Според класическото определение, финансово свободен си, когато пасивните ти доходи са повече от месечните ти разходи. Проблемът при т.нар. „пасивни“ доходи (които получаваш без да правиш нищо) е, че те НЕ съществуват на практика или поне не са вечни.

Дори най-често използвания пример за такива доходи – лихвите по банковите депозити, не могат да се нарекат пасивни, защото най-малкото трябва да изберем банка, да сключим договор и да търсим по-добри условия, когато договорът ни изтече. Освен това, лихвите по банковите депозити паднаха от 6%-7% до под 1%. И за да продължаваш да си финансово свободен, трябва да избереш друга инвестиция, т.е. пак правиш нещо.

Същото важи и за останалите източници на пасивни доходи като недвижими имоти, земеделска земя, акции и други. Единствените доходи, за които не трябва да правиш нищо и ще ги получаваш докато си жив, са пенсиите. Каквото и да се случи, на 7-мо число, парите са в твоята сметка. Доколко покриват месечните разходи на пенсионерите, е друга тема.

Както казах в началото, не съм богат и не мога да си позволя всичко, което поискам, но мога са се възползвам от много възможности, които не са достъпни за финансово недисциплинираните хора, които живеят от заплата на заплата.

Престанах да се правя на богат

Същественият напредък към финансовата свобода направих когато се отказах да бъда богат, или по-точно да се правя на такъв. Когато бях нает мениджър, имах добър стандарт на живот – висока заплата, служебна кола, самостоятелен офис, хубав дом, скъпа черна и бяла техника. Този живот не беше много реален, защото можеше да изчезне за миг (както се случи с мои колеги). Уволняват те и всичко свършва. Остава ти само 30-годишната ипотека, лизинга на колата и неплатените такси за частното училище на децата.

Всички тези „екстри“ на богатите си имат цена – времето. Получаваш висока заплата, но си почти по 24 часа на разположение на твоя работодател. Самостоятелния офис се превръща в златна клетка, а телефона в устройство за получаване на заповеди. Имаш пари, но няма кога да ги харчиш. Тогава започват да ти идват мисли като „Ще си купя тези скъпи обувки. Заслужил съм си ги след толкова работа. Веднъж се живее“. Също така, получаването на удоволствие в краткото свободно време е изключително скъпо. Когато имаш една седмица отпуска през лятото, ще гледаш ли цената на нощувка в хотела? Не, нали?

Когато напуснах работа, увеличих значително най-ценния си актив – времето. И сега работя, но мога днес да реша да си стегна багажа и да отида някъде на почивка или да си купя скъп мотор. Въпреки това няма да го направя, защото аз няма да дам просто пари за тях, а част от моето време на финансова свобода.

За мен вечна финансова свобода е трудно постижима и има много фактори, които могат да се променят, но може да си купим известно време и това не е толкова скъпо. Изисква дисциплина, търпение, да записваш разходите си, да спестяваш, да инвестираш, да рискуваш в определени ситуации и най-вече да вървиш по своя път, без да се сравняваш с другите. Ако искаш да станеш богат, принципите са различни, но за тях ще говорим в друга статия.

И така, как стигнах до тук?

Има няколко много важни принципа, които спазвах и те са универсални, независимо от доходите и положението, в което се намираме.

Винаги живей според възможностите си. Винаги.

Продължава на страница 2. 

още от Коментари