нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Каква Америка оставя след себе си Тръмп?

Снимка: Guliver / Getty images

Утре Доналд Тръмп ще напусне Вашингтон, оставяйки американците по-разединени политически, и по-безработни, отколкото когато встъпи в длъжност през 2017 г., докато чака процеса по вторият си импиймчънт – позорен край за едно от най-бурните президенства в американската история, пише Джордан Фабиан за Блумбърг.

Тръмп възнамерява да отпътува от столицата Вашингтон за частното си имение Мар-а-Лаго в щата Флорида рано сутринта в сряда, за да пристигне в слънчевия щат преди встъпването в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън. Там бившият държавен глава ще започне живота си след президентството, последван поне временно от шепа бивши служители на Белия дом.

Последният президент, който отказа да присъства на инаугурацията на своя наследник, бе Андрю Джонсън през 1869 г. Джонсън е известен още с това, че е първият американски президент, подложен на импийчмънт.

Макар че отсъствието на Тръмп ще наруши повече от столетна традиция, която затвърди процеса по мирен трансфер на власт в САЩ, Байдън смята че липсата на президента републиканец е „добра новина“.

Байдън ще пристигне във Вашингтон още днес, като не се очаква той да има среща с Тръмп, макар че новоизбраният президент ще отседне в резиденцията за гости на Белия дом - Блеър хаус. Дели ги само една улица.

Всички останали живи президенти на САЩ с изключение на 94-годишният Джими Картър, ще присъстват на церемонията по стъпване в длъжност на Байдън.

През последните дни Тръмп се превърна в политически парий във Вашинтон, след като негови привърженици щурмуваха сградата на Конгреса на САЩ на 6 януари, вдъхновени от отказа на републиканеца да признае изборите резултати и победата на Байдън на изборите през ноември. При атаката загинаха 5 души.

Въпреки това Тръмп опитва да държи вратата отворена за второ действие в политическата си кариера, разчитайки на 74-те милиона американци, които гласуваха за него в президентските избори въпреки неуспеха му да постави под контрол епидемията от коронавирус в страната.

След размириците във Вашингтон обаче популярността на Тръм понесе сериозен удар. Няколко социологически проучвания показват, че той ще напусне президентския пост при рекордно ниско ниво на одобрение,  като осредненият резултат от RealClearPolitics е 40%.

Последната анкета на Gallup за президентството на Тръмп, публикувана в понеделник, установява, че той има подкрепа от 34%, което го поставя на равни начала с Картър и Джордж У. Буш, които оставиха САЩ съответно в най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам и в период на недоволство от външната политика на Вашингтон след войната в Ирак.

Опитите на Тръмп през последната седмица да изтъкне постиженията си, включително стената по границата с Мексико и изтеглянето на част от американските войски от Близкия изток, бяха засенчени от последиците от нахлуването в Капитолия. Според анкета на Pew Research, три четвърти от американците, включително повече от половината от републиканците, смятат че Тръмп носи поне частична отговорност за атаката.

Военно присъствие

Днес Тръмп оставя след себе си един Вашингтон, който прилича повече на военна база, отколкото на седалището на най-старата, непрекъсната във времето демокрация в света. Хиляди военнослужещи от Националната гвардия патролират улиците на американската столица, докато сградата на Конгреса, Белия дом и големи райони около тях са оградени с цел предпазване от нова атака от поддръжниците на Тръмп.

Самият Тръмп също не може да избяга от Вашингтон, макар и да смята да се премести във Флорида. Той в крайна сметка ще трябва да се защити по време на историческия втори процес по импийчмънт в Сената по обвинение в подстрекаване към бунт.

За сравнение, Барак Обама прекара част от първите си дни като бивш президент, карайки сърф в Карибите заедно с бизнес магната Ричард Брансън.

Не може да се отрече, че това е подобаващ край на едно президентство, което постоянно преминаваше  границите на нормалното поведение и изостри политическите и расовите разделения в страната. Способността на Тръмп да нахъса лоялните си поддръжници да атакуват сградата на Конгреса чрез неверни твърдения за изборна измама е олицетворение на факта, че той, умишлено или не, отприщи тъмни сили, които досега обитаваха периферията на американския живот.

11 септември, всеки ден

Епидемията от коронавирус в САЩ, която през по-голямата част от времето бе игнорирана от Тръмп, се влоши през последните седмици на неговото президентство.

От началото на новата година дневните смъртни случаи от коронавирус в САЩ многоратно преминаха границата от 4 хиляди, или иначе казано, всеки ден умират повече американци, отколкото тези, които загинаха при терористичната атака на 11 септември 2001 г.

Тръмп твърди, че разработването на ваксина срещу коронавируса е едно от най-големите постижения на неговата администрация, но разпространението на медикаментите е белязано от бавен бюрократичен процес. След като представители на администрацията обещаха да бъдат доставен повече от 100 млн. дози ваксина до края на годината, до понеделник в страната са били разпространени около 14 млн. дози.

Тръмп отказва да поеме отговорност за бавното ваксиниране, както и за цялостната реакция на администрацията към пандемията, като вместо това сочи с пръст месните губернатори.

Администрацията на Байдън ще има отговорността да ускори имунизационния процес, както и да съживи икономиката, която все още не се е съвзела от ограничителните мерки, свързани с пандемията. Избраният за президент на САЩ заяви, че през първите 100 дни от неговия мандат ще бъдат ваксинирани 100 млн. души.

Рекордно високо ниво на безработица

По време на своя пик, икономиката под президентството на Тръмп можеше да се похвали с един от най-добрите пазари на труда от десетилетия. Равнището на безработица беше достигнало 50-годишно дъно, като от това се възползваха жени, цветнокожи и хора с физически увреждания.

В резултат на пандемията обаче Тръмп остая след себе си ниво на безработица, което е почти двойно в сравнение със същия период на миналата година и значително по-високо от това, което завари, когато стъпи в длъжност. Над 10 млн. американци са безработни, като този брой се очаква да нарасне, докато епидемията в страната не бъде поставен под контрол.

Ковид-кризата постави не малка част от американците в позиция да нямат нужните средства, за да плащат сметките си и да слагат храна на масата. Почти 30 млн. американци казват, че понякога пропускат хранения поради липса на средства, а 17 млн. се съмняват в способността си да платят наема си за следващия месец, сочат данни на Статистическото бюро от средата на декември.

Взети заедно тези данни не очертават големи шансове за победа на Тръмп при евентуална повторна президентска надпревара с Байдън през 2024 г.

Градина на герои

Тръмп започва живота си след Белия дом блокиран от основните социални мрежи, включително Twitter, губейки способността си да привлича вниманието към себе си след края на своя президентски мандат.  Голяма част от политически фигури във Вашингтон не искат да бъдат асоциирани с него след щурма на Капитоля.

Преди да напусне Белия дом обаче Тръмп издаде редица изпълнителни заповеди. Една от тях е създаването на градина с 250 статуи на хора, които Тръмп счита за американски герои, от бивши президенти, до писатели и водещи на телевизионни предавания. Тази заповед обаче може да бъде отхвърлена от Байдън.

Белият дом също така публикува нов доклад за основаването на САЩ, написан от комисия, която Тръмп назначи миналата година. Това се случи навръх Деня на Мартин Лутър Кинг, като докладът защитава вижданията на основателите на нацията по отношение на робовладелството и твърди, че съвременната „политиката на идентичността“ създава „нови йерархии, които са също толкова несправедливи, като онези от времето на робството в Юга“

Очаква се днес Тръмп да издаде редица помилвания, макар че според запознати източници адвоката на Белия Дом Пат Киполоне се противопоставя на изготвянето на превантивни помилвания за самия президент, неговото семейство и съветниците му,

Същевременно с това Тръмп изпитва трудност да си намери защитник за предстоящия процес по импийчмънт, като редица адвокати, които го представляваха при първия му импийчмънт, вече не желаят да работят с него.

Тръмп няма много време, за да събере екип, като Сенатът може да започне процеса срещу него веднага след полагането на клетва от Байдън на 20 януари.

Ако бъде признат за виновен, на Тръмп може да бъде забранено да се кандидатира отново за федерален пост, включително и за президент.

 

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Коментари