нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кой нападна летището в Кабул и има ли общо с талибаните?

Снимката е илюстративна. /Getty Images

IS-K – това е съкращението, което често се използва за назоваването на „Ислямска държава – провинция Хорасан“, клон на „Ислямска държава“, действащ основно на територията на Афганистан и Пакистан. Групировката официално пое отговорност за вчерашната бомбена атака на летището в Кабул, отнела живота на най-малко 90 афганистанци и 13 американски военни.

Това е най-екстремисткото джихадистко военно формирование, пише кореспондентът на „Би Би Си“, Франк Гарднър.

Колко екстремистко?

Някои членове на IS-K са обвинени за тежки зверства от последните години, насочени към училища, болници и дори родилно отделение, където застреляли бременни жени и медицински сестри.

За разлика от талибаните, чийто интерес е ограничен само до Афганистан, IS-K са част от глобалната мрежа на ИД, която се стреми да извършва атаки срещу западни, международни и хуманитарни мишени, където и да ги достигне.

Къде се намират?

IS-K е базирана в източната провинция Нангархар, близо до маршрутите за трафик с наркотици и хора в и извън Пакистан. В своя пик групировката имаше около 3000 бойци, но даде значителни жертви при сблъсъците със силите за сигурност на САЩ и Афганистан, както и с талибаните.

Свързани ли са с талибаните?

Вероятно да чрез трета страна, мрежата „Хакани“, която има едновременно силни връзки и с IS-K, и с талибаните. Мъжът, който сега отговаря за сигурността в Кабул, е Халил Хакани, за чиято глава има награда от 5 млн. долара.

Д-р Саджан Гохел от Азиатско-тихоокеанската фондация наблюдава мрежите на войнстващите в Афганистан от години. Според него няколко големи атаки между 2019 г. и 2021 г. включват сътрудничество между IS-K, талибанската мрежа „Хакани“ и други терористични групи, базирани в Пакистан“.

Когато талибаните влязоха в Кабул на 15 август, освобождава голям брой хора от затвора „Пул-е-Чакри“, а сред тях имало и бойци на ИД и „Ал Кайда“.

Въпреки тези факти IS-K имат големи различия с талибаните и ги обвиняват, че са оставили джихада и бойното поле в полза на споразумението за мир, уредено в „луксозни хотели“ в Доха.

Бойците на ИД са голямо предизвикателство за сигурността за встъпващото талибанско правителство – нещо общо, което ръководството на бунтовниците споделя със западните разузнавателни агенции.

още от Коментари