Затвори

Краят на света? В Бразилия той вече дойде

Снимка: Shutterstock

Краят на света вече дойде в Бразилия. Така поне казват хората. Конституционна поправка, приета от Сената миналия месец, е наричана от противниците й "Краят на света". Защо? Защото последиците от поправката изглеждат катастрофални - и дълготрайни. Тя ще наложи 20-годишен таван върху федералните разходи, включително за образование и здравеопазване.

Правителството оправда мярката с аргумента, че Бразилия е изправен пред остър бюджетен дефицит. Хората обаче не приемат това обяснение за чиста монета. Проучване на общественото мнение от миналия месец установи, че само 24 % от бразилците подкрепят конституционната поправка. Хората излязоха по улиците, за да изразят своето неодобрение. Те бяха, както обикновено, посрещнати със сълзотворен газ и конна полиция. Гимназисти окупираха до 1000 училища, много от които в южния щат Парана.

Правителството не отстъпва от своята позиция. "Краят на света" е само една от многото неолиберални мерки, прокарвани от президента Мишел Темер. Трябва да е причина за безпокойство, че Темер може да предприеме толкова голям брой подобни реформи, включително бюджетния таван, които противоречат на курса на човека, който спечели последните президентски избори в Бразилия.

През август президентът Дилма Русеф, която, за разлика от Темер, дойде на власт след избори, бе отстранена от поста заради твърдения, че е манипулирала държавния бюджет. Още щом я наследи, новият президент, който бе неин вицепрезидент, обяви поредица от неолиберални политики. Той все още държи на тях, като казва, че се възползва от непопулярността си, за да прокара непопулярни мерки.

Бюджетната поправка, подобно на много от политиките на Темер, ще навредят на най-бедните и най-уязвими слоеве от населението на Бразилия през следващите десетилетия. Това е позицията не само на левите политически противници на президента. Филип Алстън, специалният докладчик на ООН за крайната бедност и правата на човека, заяви наскоро, че промяната в бразилската икономика ще "бетонира недостатъчните и бързо намаляващи разходи за здравеопазване, образование и социална сигурност, като по този начин ще изложи на цяло едно поколение на риск от стандарти за социална защита, доста под сегашните."

Алстън добави, че законът ще вкара Бразилия в "социално назадничава категория в пълния смисъл на това понятие". Изглежда Темер и неговите съюзници искат да бъдем точно там.

В допълнение към тавана на разходите бразилският президент внесе предложение за реформиране на пенсионната система. То предвижда въвеждане на минимална пенсионна възраст 65 години в една страна, където хората се пенсионират средно на 54. Законът освен това ще изисква най-малко 25 години осигурителен стаж, както за мъжете, така и за жените.

Има добри причини Бразилия да не е приемала преди такива мерки. Въпреки че средната продължителност на живота в страната е 74 години, тя се отличава с едни от най-големите неравенства в света. Например, в 37 % от кварталите в Сао Пауло средната продължителност на живота е под 65 години. Тя е още по-ниска в бедните селски райони.

Някои от икономическите планове на Темер дори нямат нищо общо с бюджетния дефицит. Също миналия месец, малко след приемането на поправката за тавана, правителството излезе със законопроект, който ще позволи сделките между работодателите и профсъюзите да имат предимство пред трудовото законодателство. Новото предложение освен това предвижда увеличаване на максимално разрешените работни часове на ден до 12 и намаляване нормативната уредба за временно наемане на работници. Бизнесът приветства плана. Профсъюзите се разгневиха.

Друг приоритет за президента Темер е т. нар. законопроект за аутсорсинга. Той бе предложен за първи път през 2004 година, но така и не бе приет заради силната съпротива на профсъюзите. През април 2015 г. текстът бе одобрен от долната камара на Конгреса и сега очаква да бъде разгледан от горната, Сената. Законопроектът предвижда компаниите да бъдат свободни да поверяват всяка работа, дори основния си бизнес, на трети страни. Според сегашните правила може да бъдат предавани на подизпълнители само "второстепенни" позиции, като тези на портиерите, а хората на "основни" такива трябва да бъдат наемани директно от съответната компания. Това означава, че те имат право на всички права и социални придобивки, предвидени по закон, като платен отпуск, отпуск по майчинство и бонуси в края на годината.

Предвид всичко това не трябва да е изненада, че администрацията на Темер е изключително непопулярна: проучване на общественото мнение от декември установи, че 51 % от бразилците я определят като лоша или ужасна (Само 10 % от участниците в анкетата заявиха, че одобряват правителството. 34 % го определиха като нормално). Президентът, който дойде на власт благодарение на импийчмънта на Дилма Русеф, освен това бе признат за виновен за нарушаване на правилата за финансиране на политически кампании и замесен в един от многото корупционни скандали в развитие в Бразилия.

Новото правителство обаче вече получи пълна подкрепа от следните организации: Бразилската федерация на банките, Селскостопанския парламентарен фронт, Националната конфедерация на индустрията, Световната търговска организация, Федерацията на индустриите в щата Сао Пауло, Федерацията на индустриите в щата Рио де Жанейро, Бразилската камара на строителната индустрия, Националната федерация на дистрибуторите на моторни превозни средства и няколко корпоративни лидери на най-високо равнище.

Поне за някои бразилци краят на света е началото на златна възможност.

Ванеса Барбара, автор на коментари в бразилския вестник "О Естадо де Сао Пауло", редактор на литературния сайт "А Орталиса" и дописник в "Ню Йорк таймс".

Източник: БТА

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67036
0.598673
CNY
10
2.51489
3.97632
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23771
0.446885
RUB
100
2.76945
36.1083
USD
1
1.59192
0.628172