нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Краят на златната епоха на китайските технологични компании

Основателят на Alibaba Джак Ма

Снимка: Getty images

Пълните последици от действията на Пекин срещу интернет империята на Джак Ма през последните дни няма да станат видими преди да минат няколко седмици, но едно нещо вече е ясно - славните дни на китайските технологични гигант приключиха, пише Блумбърг.

Правителството на страната наложи своя авторитет върху технологичната индустрия на страната в рамките на няколко дни. Пекин разтърси сектора, след като глоби интернет гиганта Alibaba с 2,8 млрд. долара в резултат на антимонополно разследване, което установи, че основата от Джак Ма компания е злоупотребила с господстващото си положение на пазара. Малко по-късно Китайската народна банка (PBOC) съобщи, че финтех компанията Ant Group, в която Alibaba има 33% собственост, ще бъде преструктурана във финансов холдинг, което означава, че практика ще бъде регулирана като банка. Във вторник китайските регулатори свикаха среща с представили на 34 от най-големите компании в страната, включително Tencent и ByteDance, по време на която ги предупредупредиха да не преминават „червените линии”, зададени в закона.

Неизреченото послание към Ма и неговите колеги бе, че десетилетието на неограничена експанзия, което създаде гиганти, способни да се конкурират с Facebook и Google, приключи. Отминаха дните, когато Alibaba, Ant или Tencent прегазваха по-малките си конкуренти със своята финансова мощ и несравнима база от данни.

„На фона на новите правила за Ant и глобата от 2,8 млрд. долара за Alibaba, златната ера на големите технологични компании в Китай свърши“, коментира Марк Танър от базираната в Шанхай компания Skinny. „Дори фирмите, които не бяха погнати от регулаторите, коригират стратегиите си за разширяване и адаптират бизнеса си към новите условия на работа“, каза той.

Технологичните компании вероятно ще бъдат много по-предпазливи в придобивките на бизнеси и ще налагат по-ниски такси за вътрешния интернет трафик, който доминират. Ant ще трябва да намери начин да отдели най-голямата платформа за мобилни разплащания в Китай Alipay от своя бързо разрастващ се бизнес за потребителско кредитиране, както и да намали размера на огромния си фонд на паричния пазар Yu'eBao.

Дори компаниите като Tencent, Meituan и Pinduoduo, които не са обект на подобен натиск, ще трябва да ограничат апетита си за растеж.

Тази промяна на пазара бе очаквана от години. В началото на миналото десетилетие млади предприемачи като Джак Ма и съоснователят на Tencent Ма Хуатенг, наричан още Пони Ма, създадоха империи за милиарди долари, развивайки най-различни бизнеси – от търговия на дребно до комуникации. Те се превърнаха в модели за поддържане на все по-заможното младо поколение. Огромните възможности, създадени от тези мегакорпорации, в комбинация с годините на супер бърз растеж, обаче създадоха среда, в която победителят печели всичко. Това неравенство в бизнеса обезпокои  Китайската комунистическа партия.

Регулаторите започнаха да изразяват все по сериозни опасения, че Alibaba и Tencent и подобните на тях компании агресивно защитават доминантните си позиции на пазара, използвайки мащабни бази от данни, за да отстранят своите конкуренти и да принудят търговците и създателите на съдържание да работят ексклузивно само с тях. Нарастващото влияние на тези корпорации във всеки аспект от живота в Китай стана още по-очевидно през последните години, след като близо 1,4-те млрд. жители на страната започнаха да използват основно техните платформи за разплащане на сметки, както и за купуване на стоки и услуги.  

Напрежението между Пекин и корпорациите достигна връхната си точка през 2020 г., дни преди първичното публично предлагане на Ant, което се очакваше да бъде най-голямото в историята. Тогава Ма разкритикува китайските регулаторни органи за това, че задушават иновациите, като избягват прекалено много риска. След коментара му последва блокиране на борсовия дебют на Ant и разследване на дейността на финтех компанията и на Alibaba.

Тези разследвания завършиха с глобата от 2,8 млрд. долара за Alibaba и преструктурирането на Ant. От Alibaba приеха решението без обжалване и обещаха да следват внимателно правилата. Бързата капитулация на онлайн гиганта след 4-месечно разследване показва неговата уязвимост към действията на регулаторните органи.

Китайските титани Tencent до Meituan са следващите компании под прицела на Пекин. Регулаторите може да се фокусират върху практиката на гиганта за доставки на храна Meituan за сключване на ексклузивни договори със своите клиенти, както и върху монополната роля на Tencent в сектора на видео игрите, както и върху ролята на супер приложението WeChat за задушване на конкуренцията, коментират анализаторите от Credit Suisse Кенет Фонг и Ашли Сю.

Ма Хуатенг, източник: Getty images
 

„Дните на безразсъдното разрастване и необуздан растеж изчезнаха завинаги и оттук нататък развитието на тези фирми вероятно ще бъде поставено под строг държавен контрол.“, каза Шен Менг от базираната в Пекин инвестиционна банка Chanson & Co.

„Компаниите ще трябва да опростят не-основните си бизнеси и да намалят влиянието си в различните отрасли. Случаите с Alibaba и Ant ще подтикнат други компании да поемат инициатива за преструктуриране, използвайки техния пример“, добави той.

След новите промени Ant Group вероятно ще трябва да кандидатства за регистрация при всяко навлизане в нова финансова област в бъдещето. Компанията е изправена пред ограничени във всеки свои ключов бизнес – от плащанията до управлението на богаството и кредитирането. Тя трябва да намали размера на своя фонд  Yu'eBao, който притежава активи на стойност 183 млрд. долара към края на 2020 г.

На този фон Alibaba се измъква с далеч по-леки поражения. Макар че глобата от 2,8 млрд. долара е три пъти по-голяма от предишния рекорд в Китай, поставен през 2015 г., когато американският производител на чипове Qualcomm бе глобен с близо 1 млрд. долара., тази сума се равнява на по-малко от 5% от годишните приходи на компанията. Далеч по-страшни за Alibaba са заплахите от бъдещи действия на регулаторите.

Глобата носи със себе си редица ограничения, с които Alibaba трябва да се съобразява – включително прекратяване на практиката на принуждаване на търговците да избират между Alibaba и конкурентна платформа. Ръководителите на компанията също така обещаха, да направят нейните платформи по-отворени, да намалят разходите за търговците и да похарчат „милиарди юани“ за да улеснят онлайн търговията за своите клиенти.

Най-голямата заплаха за тези компании обаче се крие в изявленията на регулаторите от последните дни, които могат да бъдат сведени до това, че Пекин няма да приеме монополи, коти могат да заплашат властта му.

Китайската народна банка предупреди в законопроект, публикуван по-рано, че всяка компания, която не е банка, но предоставя разплащателни услуги, отговаряща за 50% от пазара на онлайн трансакциите, или две компании, отговарящи за две трети от пазара, може да бъдат обект на антимонополни разследвания. Ако бъдат установени монополни практики, компаните могат да бъдат подложени на редица санкции, включително разбиване на по-малки дружества. Това е най-големият кошмар на един предприемач.

 „Всички са на мерника на регулаторите, като нещата зависят от реакциите на всеки следващ“, коментира Шен от Chanson & Co. „По-добре е да поемете инициативата в собствените си ръце и да направите нужните корекции, отколкото да чакате нареждане от регулаторите“, добавя той.

още по темата
още от Лица