Затвори

„Ламборджини“, силни чувства и скрити заболявания

Доктор Доротея Станчева е медицински управител на Медицински център "Пансанус".

През последното десетилетие много се говори за пряката връзка на настроенията, емоции и моделите на мислене, като възможна причина  или първоначална проява на заболявания,  които остават понякога недиагностицирани. Дълго време стандартните модели в медицината някак естествено диференцираха поведенческите отклонения, като промени на настроението и психиката и ги поставяха далеч от органичните нарушения в тялото.

Когато човек се чувства изнервен, напрегнат, дразни се от елементарните контакти с околните и е в състояние да реагира негативно на неща, които друг път, дори са го радвали, често решаваме, че той е в стрес. Това не е далеч от истината, имайки предвид динамиката на ежедневието ни. Той ще отиде при специалист, който да се справи конкретно с тези проблеми и ще започне да пие антидепресанти, които често, не само не променят нещата, но и карат тялото му да се чувства още по-зле - мускулни болки, обща отпадналост, световъртеж, уморен вид, невъзможност за съсредоточаване.

Заключението на пациента е - лекарствата не помагат, спирам с това. Следващата крачка е, аперитив в края на деня, двойна доза кафета и солидно количество цигари - „стандартно средство да бъдеш в кондиция“. 

Истината е, че хората достигат до този момент, не по своя вина. Те реагират на промените и търсят помощ. Просто дълго време, стандартната схема на лечение беше такава – психологическият проблем се диференцира от възможни нарушения тялото.

За щастие емпирична  наука като медицината, свързана с висока доза аналитичност и интуитивност, се развива бързо. Отдавна вече не спираме търсенето на проблема само в психологичния профил на пациента. Научните списания са пълни с описание на случаи  при които органично заболяване е започвало с емоционални проблеми. Ето само някои от тях:

  • Мъж с провален брак и на прага на разорението се чувства слаб, несигурен и раздразнителен и  разбира се с намалена концентрация на вниманието. На пръв поглед състоянието изглежда обяснимо, предвид житейските обстоятелства около него.  По- подробни изследвания обаче установяват значително занижени нива на тестостерон  в кръвта, некоригирани твърде дълго .
  • Жена над 50 годни става необщителна и сприхава, често плаче и обратно, способна е да реагира остро при незначителни ситуации. В продължение на година отдава състоянието си  само на настъпващата менопауза и провежда лечение само в тази посока. За този период от време обаче, на фона на терапия,  нищо не се променя. Последващи хормонални и имунологични изследвания установяват Тиреоидит на Хашимото с много високи нива на хормони секретирани от щитовидна  жлеза .
  • 60 годишен мъж влиза в спешното отделение на болницата в паника и  силен задух. Преди  20 минути е станал жертва на обир. Правят му общ преглед и за щастие лекарят задава точните въпроси и  установява, че пациентът е с аритмия от няколко месеца. Правят нужните изследвания и установяват - начален етап на белодробна емболия - неритмичната сърдечна дейност – по точно специфично състояние наречено абсолютна аритмия при предсърдно мъждене създава условия за образуване на тромби  по кръвоносните съдове. Някои от тях се откъсват и запушват кръвоносни съдове в белия дроб и това може да бъде смъртоносно.
Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67911
0.595554
CNY
10
2.4971
4.00465
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.20437
0.453644
RUB
100
2.67265
37.416
USD
1
1.67065
0.598569