Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На 40 може да е късно

4522

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Дали сте си задавали някога въпроса кои решения във вашия живот ви доведоха до сегашното положение? Можеше ли да сте на друго място, ако бяхте избрали нещо различно? Голяма част от нашето разбиране за света, навиците и ценностите ни се формират още през първите 7 години от живота ни. Те са основният двигател на решенията, които взимаме през 20-те и 30-те ни години. Те от своя страна определят до голяма степен как ще протече целият ни живот.

Това важи с пълна сила и за нашите лични финанси. В тази статия ще си говорим за основните решения в живота на един човек до 40-тата му годишнина и как те ще отразят върху остатъка от земния му път.

Къде и в какво да живеем

Решението в кой град да живеем и в какво жилище е едно от тези, които играят основна роля за нашето финансово състояние и качеството ни на живот. Ако говорим за България, изборът ни на населено място се определя от два основни фактора – възможности за професионална реализация и разходи за живот. Ако сме родени в по-малък град, може да изберем да останем в него и да се задоволим с по-ниска заплата, но пък и основните ни харчове ще са по-ниски.

Другият вариант е да изберем да живеем в по-големи градове като София, Пловдив, Бургас или Варна, където има повече възможности за работа и бизнес, но разходите ни свързани с плащането на наем или изпращането на ипотечен кредит ще са доста по-високи, особено в столицата. Това е индивидуално решение, което взимаме като млади, но то определя в голяма степен как ще живеем след това.

Освен избор на град, следващото важно решение, което вземаме е в какво жилище да живеем. Има разлика дали ще е къщата на мечтите ни (която изисква непрекъсната поддръжка и има много съпътстващи разходи), апартамент с подходяща големина или 4-стаен апартамент с неизползваеми стаи („ако ни дойде някой на гости“), особено ако финансираме покупката с кредит. Всъщност, една от основните причини в България хората да започват да спестяват и инвестират с по-големи суми след като навършат 40, е именно изплащането на големи ипотечни заеми. Често се случва заемите да бъдат изплатени някъде около средата на 50-те ни години и да няма време, за да осигурим старините си. Продажбата на апартамента и преместване в по-малък е вариант, но колко от нас биха го направили?

Как ще си изберем партньор в живота

„По любов“ и „По богатство“ са добри отговори, но и двата могат да се окажат началото на един не толкова успешен брак. Любовта е наистина велико чувство, но не е толкова трайно, а парите могат да изчезнат дори по-бързо и от нея. Сигурно някой от вас няма да се съгласят, но за мен, едно от най-важните неща за устойчива връзка е сходното отношение към парите и тяхното харчене. Няма как двама души да имат съвсем еднакви разбирания за финансите, но ако са коренно противоположни, това не вещае нищо добро.

Парите са съществена част от нашия живот и те ни помагат да постигнем целите си. Наскоро поставих задача на едно обучение всеки от участниците (които бяха над 50) да определи своята топ цел в живота си. След това, трябваше да отговори на въпроса дали тя има някакво финансово изражение или не.

Целите бяха най-различни – от това да станат известни музиканти до това да създадат център за йога, но общото беше, че за всяка една от тях трябваха пари. Да, това е (жестоката) истина. И това дали ще работим по нашите семейни цели, заедно с нашия партньор, ще зависи до голяма степен дали ще ги постигнем или не. Да не забравяме и че парите са причина №1 за споровете с партньора вкъщи, както и причина №2 за разводите (основната са изневерите, разбира се).

още от Коментари
27
Четвъртък
Юни