нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нарастващата икономическа и военна мощ на Китай се превръща в дилема за американските инвеститори

Снимка: Guliver / Getty images

На фона на нарастващата икономическа и военна мощ на Китай глобалните инвеститори и компаниите, опериращи в страната, са изправени пред трудна дилема. Това заяви пред Си Ен Би Си Джонатан Уард, основател на консултантската фирма Atlas Organization

„Китай трансформира икономическия си растеж във военна мощ и смятам, че това е истинска дилема за онези, които искат да инвестират в страната“, коментира Уард по време провелият се миналата седмица Jefferies Asia Forum.

По думите му има много китайски корпорации, включително в авиокосмическата, технологичната и строителната индустрия, които са „собственост или са подкрепени от военните сили на страната“.

Докато границата между държавата и бизнеса става все по-размита, за инвеститорите ще бъде по-трудно да преценяват колко голям контрол има правителството в Пекин върху дадена компания и до каква степен може да бъде независим нейния бизнес.

Китай иска силна армия

Разходите на Китай за отбрана нараснаха значително през последните години, като вече са по-големи от тези на всички съседи на страната, взети заедно, казва експертът. Той цитира последния доклад на Пентагона за китайското военно развитие и заяви, че сухопътните войски, както и военноморските и военновъздушни сили на страната, са сред най-големите в света.

„През 2019 г. Китайската комунистическа партия съобщи, че годишният военен бюджет на страната ще бъде увеличен с 6,2%, удължавайки над 20-годишната традиция за ежегоден ръст на разходите за отбрана. Така страната ще продължи да има вторият най-голям военен бюджет в света“, се казва в доклад за военното развитие на Китай.

Уард също така акцентира върху това, че китайският държавен глава Си Дзинпин си поставя за цел страната да изгради  силна армия, която да може да печели войни. Пекин също така определи САЩ като заплаха за световния мир.

„Доказателствата от много години сочат, че САЩ са причинителят на регионални безредици, нарушителят на международното право и унищожителят на световния мир", коментира по-рано този месец говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Ксиан.

Спорното Южнокитайско море

В последните години Пекин засилва военното си присъствие в Азия, като териториални претенции на страната в Южнокитайско море се превърнаха в спорна точка със съседните Тайван, Виетнам и Филипините. Вашингтон смята определените от Пекин морски граници за „напълно незаконни“.

Миналата седмица Китай проведе военни учения в близост до Тайван след посещение на американски представител в Тайпе. Китай счита Тайван за неразделна част от своята територия, която един ден трябва да бъде обединена с континенталната част на страната. По тази причина Пекин се противопоставя на участието на Тайван в международна дипломация.

„В края на краищата китайските лидери насочиха цялата индустриална мощ и технологичния напредък на страната към модернизацията на армията за водене на война в тихоокеанския регион – със съседните й страни и със САЩ. Те са напълно ясни в тази си цел“„ казва Уард.

Дилемата пред американските компании

Китай по същество е в открита конфронтация със САЩ и региона, коментира Уорд. „Така че въпросът, разбира се, е каква е целта на всичко това? … Идеята е да се постигне това, което китайските лидери наричат „великото възстановяване“ на китайската мисия. Как Пекин смята да постигне това? Не само чрез военната си мощ, но и чрез икономическите си двигатели – корпорациите, които са или собственост на държавата, или са подкрепяни от нея“, добавя той.

Според него това крие риск за американските компании.

„В крайна сметка целта на Китай за индустриална доминация и технологично могъщество се оформя от партията и нейните компании. Много международни банки търсят начини да разширят операциите си в Китай въпреки тази геополитическа действителност. Въпросът е дали водещите инвестиционни банки и институционални инвеститори оценяват реално риска.“, казва Уард, като добавя, че американските глобални компании ще трябва да се съобразят с дългосрочните планове за сигурността на правителството на САЩ.

Кой ще победи?

Една от „ключовите сили“, които ще определят крайният резултат от геополитическото съревнование между Китай и САЩ, е начина, по който другите държави реагират на това съперничество, коментира Кишоре Махбубани от Asia Research Institute към Националният университет на Сингапур.

„По време на първата Студена война между САЩ и Съветският съюз на всички беше ясно, че Вашингтон има по-силни партньори –  Западна Европа, Япония, Южна Корея и дори много развиващите се страни“, коментира той, като добавя, че днес ситуацията е различна.

„Разликата днес идва от това, че повечето страни по света, отчасти заради препятствията, пред които са изправени днес, не се втурват да се присъединят към САЩ и да кажат: „На ваша страна сме, ще се изправим срещу Китай“, добавя Махбубани.

„Като цяло отговорът на повечето страни е „Може ли да не позволяваме този геополитически конфликт да вреди на света? Особено докато се борим с COVID-19”, казва още.

За да спечели в битката срещу Китай, САЩ трябва да запази позицията си на водеща икономическа сила, а американските компании да спечелят глобалната надпревара срещу китайските си конкуренти, смята Уард.

„От ключово значение е да бъде запазено военното преимущество над Китай“, добавя той.

още по темата
още от Коментари