Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Не сме толкова бедни: 6 неоспорими факта

 Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

България често е на последните места в Европейския съюз в различни класации, свързани с доходи, пенсии, инвестиции, застраховки и други. За щастие, има и показатели, по които сме в челните места, а и да не забравяме, че сме част от един от най-богатите съюзи на страни в света. В тази статия съм събрал 6 факта, които показват, че българите не сме толкова бедни, за колкото се смятаме и са повод да гледаме малко по-позитивно на ситуацията у нас.

  1. Депозитите на българите в банки са над 49 милиарда лева.

Според данни на БНБ, към края на месец юли 2018 година влоговете на домакинствата в България са в размер на 49.384 милиарда лева и се увеличават със 7.3% спрямо същия период на миналата година. Тази сума представлява 47.8% от БВП и ни нарежда сред най-спестовните нации не само в Европа, а и в света.

На настоящия етап обаче, средствата в банките не са най-добрата инвестиция. При лихви по депозитите от 0.2% на година и инфлация от 3.2% (на годишна база към юли 2018) ние губим по 3 лева на всеки 100. Всеки от нас може да сметне как покупателната способност на парите ни намалява. Въпреки това, спестовността ни и натрупаните средства в банките са добра основа за увеличаване на богатството на българите и е достатъчно само малка част от тях да се инвестират в по-доходни активи, за да постигнем съществен напредък.

  1. България е от страните с най-малка кредитна задлъжнялост

Въпреки че много хора в България теглят кредити по различни поводи, данните на Евростат показват, че задълженията на домакинствата у нас са под 20% от БВП, което ни отрежда място в челото на ЕС. Само за сравнение, средният процент на задълженията на физически лица в страните от съюза е 70%, като има страни, при които този показател надхвърля 100%. Също така, държавният ни дълг е под 24% от БВП, което в сравнение със страни като Гърция (180%), Италия (133%) и Португалия (125%) е в пъти по-малко.

Кредитите за текущо потребление само на пръв поглед ни правят по-богати, но всъщност е точно обратното. В страните, където домакинствата и държавата имат висока задлъжнялост всяко сътресение може да се окаже катастрофа. Пример за това са страни като Гърция и Италия, в които хората изглеждаха с висок жизнен стандарт, но това бързо се промени.

  1. Близо 83% от българите притежават собствено жилище.

Според Евростат, 82.9% от хората в България притежават собствено жилище, което ни нарежда в челото на тази класация. Преди бяхме на първо място, но сега отстъпваме на Румъния, Хърватия, Латвия и Словения. Въпреки това, страни като Германия, Австрия, Швейцария и Великобритания са далеч след нас в тази класация.

Имотите са основният актив на българите и заедно с банковите депозити представляват почти 100% от финансовото ни богатство. За съжаление, много малък процент от тези жилища се отдават под наем и носят доходи на техните собственици . Въпреки че изглежда много голям, пазарът на наеми е развит предимно в София, Пловдив, Варна и Бургас, като дори в тези градове той е много по-малък като относителен дял от подобни населени места в Централна и Западна Европа.

още от Коментари
28
Петък
Февруари